7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

29.11.2022 / 17:18 Svijet - Izazvalo bijes u Rusiji

Oštre kritike na račun pape Franje zbog izjave o Čečenima

Oštre kritike na račun pape Franje zbog izjave o Čečenima
Foto: Reuters
Intervju pape Franje u kojem je sugerirao da su čečenski i burjatski pripadnici ruskih oružanih snaga pokazali veću okrutnost u Ukrajini od etničkih Rusa je izazvao bijes u Rusiji.

“Općenito, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje”, rekao je Papa za katolički časopis America.

Ruske oružane snage su se tijekom invazije na Ukrajinu u značajnoj mjeri oslanjale na pripadnike etničkih manjina. Iako su grupe za ljudska prava i neovisni mediji dokumentirali brojne dokaze o ratnim zločinima ruskih snaga, ne postoje podaci koji bi upućivali na to da su se vojnici pripadnici etničkih manjina ponašali lošije od etničkih Rusa, piše The Guardian.

Papin istup su vrlo brzo osudili visoki ruski dužnosnici. “Ovo više nije rusofobija, to je perverzija na neviđenoj razini”, poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Papine izjave o Ukrajini su već bile predmet kritika

“Mi smo jedna obitelj s Burjatima, Čečenima i drugim predstavnicima naše multinacionalne i multikonfesionalne zemlje”, dodala je Zaharova. Aleksandra Garmažapova, osnivačica antiratne organizacije Free Buryatia, nazvala je komentare “neoprostivima i rasističkima”.

“Bila sam iznimno razočarana čitanjem ovih rasističkih, neoprostivih izjava. Rusija vodi imperijalni rat koji je započeo i vodi Vladimir Putin, koji po svemu sudeći nije pripadnik etničke manjine. Papa bi njega osobno trebao osuditi, ali on je odlučio zaobići ruskog predsjednika”, dodala je Garmažapova.

Podsjetila je na činjenicu da je poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril jedan od najvećih zagovornika ruske invazije na Ukrajinu. Garmažapova ističe kako je ukrajinska istraga identificirala skupinu etničkih ruskih vojnika kao glavne osumnjičenike za ubojstva civila u Buči prošlog proljeća.

Ovo nije prvi put da se Papa suočio s kritikama zbog svojih stavova o Ukrajini. Kijev ga je kritizirao u više navrata od početka ruske invazije jer nije adekvatno osudio poteze Kremlja. Također, velike kontroverze je izazvala Papina izjava o tome da je Zapad “možda nekako isprovocirao” rusku invaziju, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo