8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.11.2022 / 17:46 Regija - Trilateralni sastanak KNL

Srbija, BiH i Crna Gora dogovorile zajednička izviđanja mjesta mogućih grobnica

Srbija, BiH i Crna Gora dogovorile zajednička izviđanja mjesta mogućih grobnica
Foto: FENA
Sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem nestalih osoba Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Trilateralni sastanak Кomisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, predvođene predsjednikom Кomisije Veljkom Odalovićem, Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, predvođenog predsjedavajućim Kolegija direktora Mujom Hadžiomerovićem i Кomisije za nestala lica Vlade Crne Gore, predvođene predsjednikom Draganom Đukanovićem, održan je danas u Beogradu.

Teme sastanka su bile unapređenje pravnog okvira saradnje, stanje u problematici nestalih osoba i razmatranje ostalih pitanja koja su od značaja za međudržavnu saradnju radi rješavanja pitanja osoba koje se vode kao nestale u oružanim sukobima 1990-tih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstavnici nadležnih vladinih tijela za traženje nestalih osoba sve tri zemlje, istakli su svoju opredjeljenost rješavanju pitanja nestalih osoba kao prioritetnom humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih osoba i od velikog značaja za dalje jačanje dobrosusjedskih odnosa, obnovu povjerenja i poštovanje ljudskih prava u regionu.

Na sastanku predstavnici Кomisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Instituta za nestale osobe BiH i Кomisije za nestala lica Vlade Crne Gore iznijeli su trenutno stanje u problematici nestalih osoba i istakli značaj javnog objavljivanja „Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u toku oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije“.

Izvjestili su o preduzetim aktivnostima u odnosu na ranije preuzete obaveze, dok je posebna pažnja posvećena otvorenim pitanjima. Ocijenjeno je kako je postignut napredak u rješavanju otvorenih pitanja i da je neophodno da se učine dodatni napori kroz konkretne mehanizme buduće saradnje sa ciljem njihovog rješavanja i tom prilikom pozvali i druge učesnike u procesu da daju svoj doprinos.

Dogovorene su i predstojeće aktivnosti, zajednička izviđanja mjesta mogućih grobnica i primopredaja identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava.

Radi unapređenja pravnog okvira saradnje, između Republike Srbije i Crne Gore, dogovoreno je da se izradi nacrt Radnih pravila i procedura za provođenje Protokola o saradnji u traženju nestalih lica kao što je to urađeno sa Bosnom i Hercegovinom. Sljedeći radni sastanak na tu temu će se održati za mjesec dana.

Pokrenuto je i nekoliko različitih inicijativa za unaprijeđenje zajedničkog rada nadležnih tijela za traženje nestalih osoba na operativnom nivou koje bi doprinijele da se analitičkim radom na konkretnim lokacijama i slučajevima nestalih osoba smanji broj neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama širom regiona.

Na kraju, strane su istakle kako su dobrodošli svi mehanizmi i da se ne dovodi u pitanje njihova spremnost u rješavanju pitanja nestalih lica, te su se saglasile kako će nastaviti da preduzimaju sve napore kako bi se rasvijetlila sudbina preostalog broja neriješenih slučajeva nestalih osoba, što je od posebnog značaja za porodice nestalih osoba, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najmilijih, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo