9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

29.11.2022 / 19:16 Rat u Ukrajini - Upozorenje

Moskva poručuje SAD-u da je dublje uplitanje u rusko-ukrajinski rat sve rizičnije

Moskva poručuje SAD-u da je dublje uplitanje u rusko-ukrajinski rat sve rizičnije
Foto: Agencije

Rusija pokušava natjerati Sjedinjene Američke Države da shvate kako sve veća uključenost Washingtona u rat u Ukrajini nosi sve veće rizike, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, objavile su ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

Moskva se stalno žalila da zapadna vojna podrška Ukrajini odugovlači sukob, dok postoji i rizik od izravnog sukoba između Rusije i Zapada.

“Šaljemo signale Amerikancima da je njihova linija eskalacije i sve dubljeg uplitanja u ovaj sukob prepuna strašnih posljedica. Rizici rastu”, kazao je Rjabkov, prenosi ruska agencija Interfax.

Kijev i Zapad poručuju da je Rusija odgovorna za svaku dodatnu eskalaciju nakon što je ničim izazvana izvršila invaziju na Ukrajinu, okupirala dodatne dijelove ukrajinskog teritorija i prijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Rjabkov je rekao da nema dijaloga između Washingtona i Moskve, ali da se “periodično izmjenjuju signali”.

On ne zna za kontakte putem “vruće linije” između ruske i američke vojske uspostavljene na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu ranije u utorak da je posebna linija komunikacije između ruske i američke vojske korištena jednom od početka rata.

“Ne vodimo nikakav dijalog sa SAD-om o temi Ukrajine jer su naši stavovi radikalno različiti”, rekao je Rjabkov.

(Vijesti.ba / Aljazeera)

Izdvajamo