2°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C

30.11.2022 / 16:11 Politika - Susret u Predsjedništvu

O čemu je Schmidt razgovarao s Komšićem i Bećirovićem

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta ...

Razgovarano je o reformama na evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno u kontekstu preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, što je i podstrek vlastima u Bosni i Hercegovini za dalji angažman u postizanju reformi.

Kako je rečeno, pred Bosnom i Hercegovinom su važne sedmice, sastanci na visokom nivou sa EU tijelima i očekivanja su da se donesu pozitivne odluke za put Bosne i Hercegovine ka EU, koje će i građanima biti ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

OHR ima važnu ulogu da bude u funkciji izgradnje demokratske i pravne države koja ubrzanim koracima ide ka EU. Dodano je da se standardi u poštovanju demokratije u EU trebaju primjenjivati i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu pozitivne poruke i preporuke za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik za BiH Schmidt je poželio uspješan mandat članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izrazio očekivanje da će saradnja sa OHR-om biti tema narednih susreta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo