9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

01.12.2022 / 09:59 Ostali sportovi - Saopćenje

BiH 4. decembra obilježava Svjetski dan klizanja

BiH 4. decembra obilježava Svjetski dan klizanja
Foto: arhiv

Međunarodna klizačka unija je pokrenula veliki projekt uspostavljanja Svjetskog dana klizanja.

 Prvo izdanje ove globalne proslave klizanja održat će se 4. decembra 2022., a očekuje se da će učestvovati više od 30 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Događaji će se održati širom svijeta zajedno s lokalnim klizačkim klubovima, klizalištima i nacionalnim klizačkim savezima, dok je poseban događaj planiran u švicarskoj Lozani, na kojem će nastupiti švicarski nacionalni prvak u umjetničkom klizanju Alexia Paganini, saopćeno je iz Saveza klizačkih sportova BiH.

Ključni cilj je predstavljanje klizanja na ledu početnicima i onim malo naprednijim, stvarajući nezaboravno iskustvo i slavljenje duha klizanja za sve - klizače amatere, klizače rekreativce, penzionisane takmičare – drugim riječima, za cijelu porodicu.

Organizator ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu je Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, a institucionalni partneri su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Ulaznice su besplatne, ali je njihov broj ograničen. Mogu se preuzeti ispred klizališta na Skenderiji pred početak manifestacije.

Proslava podrazumijeva 3 sata programa:

16.00 - 17.00 – besplatno klizanje za građanstvo

17.15 - 18.15 – besplatno klizanje za djecu

18.30 - 19.30 – Party on Ice

Tokom cijelog trajanja proslave, pored ledene plohe će biti organizovana promocija i upoznavanje sa klizačkim sportom (specifičnosti treniranja, oprema, kostimi, šminka, bezbjednost,) na zabavan i edukativan način.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo