22°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C

02.12.2022 / 08:30 Politika - Specijalni izaslanik SAD-a

Escobar: Srbija mora poštovati granicu sa RS-om

Escobar: Srbija mora poštovati granicu sa RS-om
Foto: Vijesti.ba
Najveći problem u BiH je korupcija, a ne etnosnacionalizam, smatra Escobar.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Gabriel Escobar dao je punu podršku evroatlanskim integracijama BiH, ali i cijelog regiona, odnosno priključivanje zemalja ovog dijela Evrope NATO-u i Eu.

On je jučer govorio o stanju u regionu u toku online rasprave koju je organizovalo Atlansko vijeće.

Prema njegovim riječima, zemlje zapadnog Balkana su već dio evroatlanske porodice, ali je potrebno ubrzati njihovo uključivanje u strukture EU i NATO-a.

Smatra kako je davanje kandidatskog statusa za BiH pozitivan signal, ali da je potrebno ići dalje od simbolike. Međutim, to je zadatak za domaće političare u BiH.

U svom obraćanju pozdravio je odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Komentarišući nametnute odredbe u vezi sa Domom naprda Parlamenta FBiH kazao je kako će veći broj članova ovog tijela omogućiti da u njegovom radu učestvuje više stranaka.

- Jednom od svojih odluka visoki predstavnik je omogućio finansiranje izbora, jer to nisu uradili bh. lideri, a izbori ne bi mogli biti održani da nije donio takvu odluku, kazao je Ecsobar.

Kao osnovni problem nije istakao etničke podjele i nacionalizam, nego korupciju. Čak smatra da je etnonacionalizam samo "maska" za korupciju, dodajući da su, prema njegovom mišljenju, nacionalističke stranke najgore u vezi s tim. Kao dobar alat je ocijenio američke sankcije i stavljanje na crnu listun pojedinih političara iz BiH.

Također, kazao je kako će SAD davati podršku svim inicijativama koje podrazumijevaju saradnju među državama, uključujući i Otvoreni Balkan. Govoreći o tome kazao je kako Srbija mora poštovati međunarodnu granicu sa Republikom Srpskom, kao i sa Kosovom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo