-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

02.12.2022 / 09:50 Politika - Bihać

I USK danas bira delegate za Dom naroda FBiH

I USK danas bira delegate za Dom naroda FBiH
Foto: FENA
Dopredsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) iz prethodnog mandatnog saziva i novoizabrani zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Nisvet Jusić potvrdio je današnji nastavak konstituirajuće sjednice, ...

... kao i biranje delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Tehnički dio nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine USK zakazan je za 14 sati, dok će njemu prethoditi sastanak Kluba Bošnjaka. Tako bismo na današnjoj sjednici trebali izabrati rukovodstvo kantonalne skupštine, a ono zbog čega smo posebno morali definirati današnji nastavak konstituirajuće sjednice je izbor delegata u Dom naroda kako bismo ispoštovali zakonski rok u kojem se taj posao mora završiti - izjavio je Jusić.

Prvi dio konstituirajuće sjednice, na kojoj su samo potvrđeni skupštinski mandati, održan je još 14. novembra. Od tada nema zvaničnih informacija o imenima delegata za Dom naroda, kao ni političkim opcijama koje bi trebale formirati vlast u tom kantonu.

Podsjetnik, po osam zastupnika u novom kantonalnom skupštinskom sazivu imaju Stranka demokratske akcije (SDA) i Narodni evropski savez (NES). Socijaldemokratsku partiju (SDP), Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) i Demokratsku frontu predstavljat će po tri zastupnika. Narod i pravda participira za dva predstavnička mjesta, dok Laburistička stranka, Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Naša stranka imaju po jednog zastupnika.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo