1°C
Mostar 8°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

02.12.2022 / 11:43 Politika - Predsjednik PDP-a

Borenović: SDP je uručio SNSD-u četvrtog delegata

Borenović: SDP je uručio SNSD-u četvrtog delegata
Foto: FENA
Branislav Borenović, predsjednik PDP-a komentarisao je trenutno formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini kao i jučerašnji izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH iz Republike Srpske ...

... poručivši da je SDP uručio SNSD-u četvrtog delegata.

“Zbog toga SDP treba prestati sa pokušajima da se dalje obmanjuje javnost po tom pitanju. Oni nisu podržali listu PDP-a, nisu glasali za listu PDP-a i to je njihova politički legitimna, ali smatram veoma štetna odluka. Nije bilo potrebe da se pravi čitava ova lažna predstava, prenemaganje, pravdanje, traženje izgovora, mogli su otvoreno i iskreno stati iza svog izbora. A njihov je izbor da uruče ključeve BiH u ruke Dodiku u naredne četiri godine”, rekao je Borenović.

Borenović je naveo da je za listu PDP-a glasalo osam PDP-ovih poslanika, kao i tri poslanika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i svima njima je posebno zahvalan što su ostali dosljedni i u skladu sa svojim političkim opredjeljenjem.

“O svim drugim ružnim pojavama, političkom blatu, licemjerju, trgovini, izdajama, podvalama, falsifikatima imat ćemo mnogo prilika da pričamo u naredne četiri godine. Za sada, treba jasno reći da priča o navodnim dokazima da su poslanici SDP-a glasali za PDP apsolutno netačne. Upravo pravi i najčvršći dokaz da je SDP podržao SNSD-ovog četvrtog delegata i dao sudbinu države u koju se navodno kunu u Dodikove ruke je baš takozvana fotografija glasačkog listića kojom maše predsjednik SDP-a, budući da je bilo nedozvoljeno, ali i nemoguće slikati glasački listić prilikom glasanja zbog položaja paravana za glasanje, što su svi u sali parlamenta mogli vidjeti. Čudi me da je Nermin Nikšić dozvolio da bude dio, očigledno unaprijed isplanirane, prljave igre za koju se može krivično odgovarati”, navodi Borenović.

Borenović kaže da ostaje činjenica za su Pokret za državu i SDP-ovi poslanici najodgovorniji što Dodik ima kontrolno vlasništvo nad BiH.

“Nije bilo potrebe da se mrcvarimo, mogli su i trebali junački i hrabro saopštiti svoju legitimnu odluku, a ne da je providno ‘pokrivaju’ neistinama o glasanju”, zaključio je Borenović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo