-4°C
Mostar 2°C
Tuzla 0°C
Banja Luka °C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

02.12.2022 / 17:08 Regija - Predsjednik Srbije

Reakcija EU nakon skandaloznih izjava Vučića

Reakcija EU nakon skandaloznih izjava Vučića
Foto: N1
Najavljena posjeta Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini planirana je još krajem prošle sedmice i nema nikave veze za jučerašnjim imenovanjem Nenada Rašića za ministra u kosovskoj Vladi, rekao je portparol EU Peter Stano. 

Kada je riječ o samitu Zapadnog Balkana u Tirani, Stano je ponovio koliko je važno njegovo održavanje, posebno u regionu i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.

On se, poslije pitanja novinara, osvrnuo na to imenovanje, novu oštru retoriku iz Beograda, ali i najavu mogućeg neučešća Srbije na samitu u Tirani naredne sedmice.

„Evropska unija očekuje evropsko ponašanje i kada je riječ o retorici i kada je riječ o rješavanju problema, o akcijama i pokušajima da se pronađe rješenje. Ono što se jučer dogodilo na Kosovu već smo komentarisali – da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine međusobno povjerenje od suštinske važnosti. Rekli smo vrlo jasno da u ovom kontekstu, bez obzira na imenovanje Nenada Rašića kao ministra za zajednice i povratak na Kosovo, vitalno za sve ministarske izbore da su učinjeni u skladu sa Ustavom Kosova. EU i sve države članice pozivaju Kosovo da osigura da su svi proceduralni koraci u imenovanju ministara koji predstavljaju manjinsku zajednicu u potpunosti ispoštovani i naše preliminarno tumačenje jučerašnjeg imenovanja je da ne ispunjava sve uslove predviđene Ustavom Kosova. To je svakako sada na Ustavnom sudu Kosova da procesuira i mi očekujemo od Prištine da se uskladi sa Ustavom, što je od suštinske važnosti za vladavinu prava“, rekao je Stano.

Dodaje da je izuzetno važno imati na umu veoma krhku situaciju.

„Imali smo već moguću eskalaciju koja godinama nije viđena i koju je EU iskoristila kao priliku da pozove Srbiju i Kososvo na deeskalaciju i da se uzdrže od jednostranih poteza i provokacija. Situacija je krhka i svaka akcija koja može da izazove nove tenzije ili da poveća postojeće, mora da se izbjegava. Ponavljam poziv EU i svih 27 članica objema stranama da odmah učine sve da se Srbi vrate u kosovske institucije, u skladu sa postignutim sporazumima. Kada je riječ o samitu Zapadnog Balkana u Tirani, ponavljam koliko je važno njegovo održavanje, posebno u regionu i posebno u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji“, dodao je Stano.

Sporna izjava Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je jučer odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Vučić je za Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savjetnicu, koristio neprimjeren govor nazivajući je “srpskim ološem sa dna kace”, dok i za Kurtija nije ublažio retoriku dodijelivši mu epitet “terorističkog ološa”.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo