-4°C
Mostar 2°C
Tuzla 0°C
Banja Luka °C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

03.12.2022 / 12:31 Fudbal - Nacionalističko divljanje

Na ulicama Beča haos: 'Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji'

Na ulicama Beča haos: 'Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji'
Foto: Screenshot
Nogometna reprezentacija Srbije oprostila se sinoć od Svjetskog prvenstva u Kataru utakmicom protiv reprezentacije Švicarske.

Švicarci su sa 3:2 izborili plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru, a Orlove poslali kući. To je ujedno bio razlog za brutalne izljeve mržnje Srbijanaca prema Albancima i obrnuto.

U reprezentaciji Švicarske igraju i fudbaleri porijeklom sa Kosova, pa je time situacija na društvenim mrežama na Balkanu dovedena do usijanja, ali su se izljevi mržnje, šovinizma, nacionalizma…, prelili i na ulice pojedinih evropskih gradova.

U Beču živi mnogobrojna srpska zajednica, među kojom su i navijači reprezentacije Srbije. Snimci objavljeni na društvenim mrežama svjedoče kako se veća grupa njih ponašala na ulicama Beča nakon što je sinoć Srbija okončala nastup na Svjetskom prvenstvu, piše Faktor.

Noseći zastavu Srbije i pod nadzorom policije, kako se može vidjeti na snimku, veća grupa navijača skandirala je na ulicama Beča: “Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”.

Nažalost, ovo nisu prve ovakve scene koje gledamo od navijača.

Policija u Beču zvanično je potvrdila da su snimci autentični te da su preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.(Vijesti.ba)

Izdvajamo