3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

04.12.2022 / 19:35 Politika - Član Predsjedništva BiH

Bećirović poručio Dodiku i Vučiću: Nećete odlučivati u ime BiH

Bećirović poručio Dodiku i Vučiću: Nećete odlučivati u ime BiH
Foto: Vijesti.ba
Neovlašteno miješanje Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu ...

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović odgovorio je na neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Tim povodom član PBiH dr. Bećirović je istakao sljedeće:

„Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine.

Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine.

Gospodin Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu,  tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu“, poručio je član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo