4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

08.12.2022 / 20:42 Politika - Za BHRT

Helez o žrijebanju: Ovo neće puno uticati na formiranje vlasti

Helez o žrijebanju: Ovo neće puno uticati na formiranje vlasti
Foto: BHRT

U Emisiji BHT1 Uživo gost je bio Zukan Helez, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Govorio je o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, o tome šta bi se desilo da je usvojen Aprilski paket, o Dodikovoj ulozi u tome i greškama nekih bošnjačkih političara.

Na početku smo pitali zastupnika Heleza da komentariše današnje žrijebanje CIK-a. SDA će imati 13 poslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta i koliko će sve ovo sada zakomplicirati formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Ovo neće puno uticati na formiranje vlasti, kazao je Helez.

 "Možda će malo prolongirati formiranje. Mogu samo blokirati procese. Morate imati većinu u Predstavničkom domu gdje se to potvrđuje. SDA i DF nemaju većinu tu većinu. Mogu jedno vrijeme blokirrati i onda se to spušta na niži broj delegata u Domu narada tako da će se odblokirati."

Obećanje ludom radovanje, rekao je Helez.

"Džaba se raduju. Napravljena je većina. SDA i DF imaju skupa oko 37 zastupnika i fali im puno do većine od 50 i više. Stranke Osmorke i HDZ-a imaju komotnu većinu i oni će biti većina."

Ako kažu da su za državu BiH ne bi trebali blokirati, komentarisao je o SDA.

"SDP je mogao nekoliko puta da blokira procese idržavu. Sada ako to urade pokazaće svoje pravo lice i koliko im je stalo do države."

Ovo je jedna zamjena teza, ne bori se na taj način za državu, zakoni se donose u parlamentima.

"Mi smo bili opozicija, SDP, ali smo bili ključni za zakone koje se donose na putu ka EU Integracijama. Ovo je puka borba za vlast. Nakon 27 godina treba se oprostiti od Razvojne banke, BH telekom, BH pošte, Zavode za zapošljavanje, to je veliko.."

Gogovrio je i o prihvatanju Aprilskog paketa i prijedloga koji su bili u njemu.

"Milorad Dodik kakav god da je prihvatio je Aprilski paekt i da se to desilo 2006. do sada bi BiH bila na putu EU i li možda i punopravna članica EU"

(Vijesti.ba)

Izdvajamo