6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

08.12.2022 / 21:47 Svijet - Jenin

Izraelske snage ubile četvoricu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile četvoricu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali
Foto: Agencije

Izraelske snage ubile su u četvrtak četiri Palestinca, među kojima dva militanta i tinejdžera, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su medicinski zvaničnici, dok se višemjesečni val nasilja nastavlja.

Izraelska vojska saopćila je da su njeni vojnici djelovali oko grada Jenina, koji je bio u epicentru brojnih nedavnih sukoba, u pokušaju da uhapse osumnjičene militante.

Tokom racije, navodi se, vojnici su "gađani direktnom vatrom i odgovorili su bojevom municijom i identifikovani su pogoci".

Tri Palestinca su ubijena, saopćili su medicinski zvaničnici. Islamski džihad tvrdi da je jedan od ubijenih član militantne grupe. Stanovnici su saopćili Reutersu da su dvojica ubijenih poznati u gradu kao naoružani ljudi.

Treći muškarac je bio civil koji je prolazio u trenutku pucnjave, rekli su mještani.

Nekoliko sati kasnije, medicinski zvaničnici saopćili su da su izraelske trupe ubile 16-godišnjeg Palestinca u blizini Ramallaha, čvorišta na Zapadnoj obali. Vojska je saopćila da je otvorila vatru na grupu koja je bacala kamenice i flaše na automobile u prolazu.

Ghassan al-Saadi, koji je je izjavio da je svjedočio incidentu u Jeninu, rekao je Reutersu da je vidio kako izraelski snajperisti pucaju na automobile ispred njega. Kazao da su vojnici otvorili vatru i na vozilo hitne pomoći kada je stiglo na lice mjesta kako bi uklonilo dvojicu muškaraca koji su ležali na zemlji.

Izraelska vojska saopćila je da nije upoznata sa takvim izveštajima.

Napetosti između Izraelaca i Palestinaca naglo su se pogoršale u ovoj godini, a Izrael je intenzivirao napade na Zapadnoj obali nakon niza napada u njegovim gradovima u martu i aprilu.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu 1967. zajedno sa Gazom i istočnim Jerusalemom. Napori pod pokroviteljstvom SAD-a da se osigura trajni mir i stvaranje palestinske države na okupiranoj teritoriji su propali, bez izgleda da se pregovori uskoro nastave.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo