4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

08.12.2022 / 23:13 Svijet - Glasnogovornik UN-a

Ujedinjene nacije pozvale da se odmah zaustave pogubljenja u Iranu

Ujedinjene nacije pozvale da se odmah zaustave pogubljenja u Iranu
Foto: Agencije

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su da se zaustave pogubljenja u Iranu, nakon što su vlasti u toj zemlji pogubile jednu osobu uhapšenu tokom protesta.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric rekao je u saopćenju da su apsolutno protiv smrtne kazne.

"Slažemo se sa Vijećem UN-a za ljudska prava da pogubljenja treba odmah prekinuti. Kako razumijemo, smrtna kazna se nikada ne poklapa sa pravom na život", poručio je Dujarric.

Demonstrant po imenu Muhsin Shikari, kojeg je Revolucionarni sud u oktobru osudio na smrt zbog "prijetnje građanima hladnim oružjem i ranjavanja zaštitara tokom protesta u ulici Settar Khan" u glavnom gradu Teheranu, pogubljen je jutros, objavila je novinska agencija "Mizan".

Shikari, kojeg je sud osudio na smrt 20. novembra zbog "remećenja javnog reda i sigurnosti", postao je prvi demonstrant pogubljen u vezi s protestima pokrenutim nakon smrti Mahse Amini.

U vezi sa demonstracijama koje traju oko tri mjeseca u zemlji, do sada je na smrt osuđeno 11 osoba.

Smrtne kazne koje izdaju Revolucionarni sudovi mora potvrditi Vrhovni sud. Šef pravosuđa Gulam Hussein Muhsini Ejei izjavio je 6. decembra da su presude nekima od osuđenih na smrt odobrene i da će uskoro biti izvršene.

Ejei je istakao da će smrtne kazne vezane za proteste koji su u toku biti odmah sprovedene.

Organizacije za ljudska prava navode da je hiljade ljudi uhapšeno na protestima u Iranu, a da je poginulo više od 200 ljudi, kako je prošle sedmice priznalo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema iranskom krivičnom zakonu, onima koji počine zločine poput "remećenja javnog reda i mira i vođenja rata protiv države" sudi se smrtnom kaznom.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo