8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

16.12.2022 / 10:42 Magazin - Promo

Štednja - najbolja finansijska odluka u 2023. godini

Štednja - najbolja finansijska odluka u 2023. godini
Foto: Promo
Decembar je mjesec povećane potrošnje i vrijeme kada obično zažalimo zašto poklone i praznični provod nismo planirali ranije ili bolje ukalkulisali u lični budžet.

No, kraj godine je i prilika da finansijsku disciplinu dodamo na listu novogodišnjih obećanja, kako bismo sljedeći decembar dočekali rasterećenije i spremnije.

Nestabilna ekonomska situacija globalno dodatni je razlog da se u 2023. godini ozbiljnije pozabavimo svojim finansijskim odlukama, a jedna od najboljih koju možemo donijeti je da trošimo racionalnije i što više štedimo.

Koliko je štednja korisna navika uvjerili smo se mnogo puta do sada. Kada dio primanja sačuvamo kao „zlatnu rezervu“, spremnije dočekujemo vanredne troškove i nepredviđene situacije. Ostavljanje novca sa strane daje osjećaj sigurnosti koji nam je u kriznim vremenima prijeko potreban.

Ako vam se ipak čini da nemate viška sredstava koja biste mogli uštediti, probajte primijeniti nekoliko savjeta – uvjerićete se da za štednju uvijek ima prostora.

Kreirajte lični budžet

Za sticanje i održavanje dragocjene navike štednje važni su disciplina, dosljednost i odgovoran pristup prema sopstvenim finansijama. Prvi korak ka boljem finansijskom „zdravlju“ je jasno kreiran budžet koji će vam pomoći da postavite smjernice o tome šta možete da priuštite. Počnite tako što ćete na jednoj strani zapisati sve svoje fiksne troškove na mjesečnom nivou, kao što su kirija, računi i hrana, a na drugoj izdatke poput odjeće, putovanja i izlazaka.

Smanjite nepotrebne troškove

Sjetite se poslovice koja kaže da „sitna štednja bogati, a sitni troškovi osiromašuju“. Dakle, i skromna suma koju ste u stanju da odvojite za neki cilj pravi razliku. Potrebna je samo upornost. Smanjivanjem nepotrebnih troškova kao što je pretplata za slabo korišćen striming servis ili obrok u restoranu „oslobađate“ sredstva za nešto što je važnije:  generalni servis vašeg automobila, kurs kulinarstva ili nekog stranog jezika, naredno ljetovanje ili fond za mirnije, zrelije, doba.

Mjesec štednje

Posljednjih godina je takođe popularan izazov „januar bez kupovine“, kao način resetovanja finansija poslije prazničnog trošenja, ali to po vašoj odluci, može biti bilo koji mjesec u godini. Ovo podrazumijeva da se cijelog tog mjeseca podmiruju samo  troškovi koji su nužni.

Ukoliko navedene taktike već primjenjujete, moguće da već imate neku sumu koju ste stavili sa strane ili na tekućem računu. Sada je pravi trenutak da ovaj iznos oročite. Ukoliko iskoristite aktuelne akcijske ponude, možete računati na prinos do 2,3 procenta na godišnjem nivou.

U ponudama banaka uveliko preovladava sistem takozvane „stepenaste“ štednje. Primjera radi, ako novčani iznos oročite u Unicredit banci Banjaluka, na period od 12 mjeseci, kamata na godišnjem nivou iznosi će 1,4%. Oročenje na 24 mjeseca donosi kamatnu stopu od 2,1%, a ako je odabrani rok oročenja tri godine kamatna stopa iznosiće 2,3%. U pitanju je promotivna ponuda koja važi do kraja januara 2023. godine, za sve klijente, fizička lica, koji za oročenu štednju apliciraju online, putem web stranice Banke.

Dodatnu sigurnost građanima pruža činjenica da je Agencija za osiguranje depozita BiH, u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH, povećala maksimalan iznos depozita koji se osigurava, te, umjesto dosadašnjih 50.000 KM iznos osiguranog depozita sada iznosi 70.000 KM, po deponentu, po banci. To može biti još jedan podsticaj da svoj novac držite u banci, na sigurnom i bez rizika da ga potrošite bez prijeke potrebe kad znate vam je na dohvat ruke.

Na atraktivnost štednje utiče ne samo visina kamatne stope, već i dodatne pogodnosti koje banke nude, kao što je vođenje računa bez naknade ili mogućnost kupovine m-banking aplikacije koja korisnicima omogućava obavljanje bankarskih poslova sa bilo kojeg mjesta koje ima pristup internetu, kad god to njima odgovara, bez dolaska u banku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo