8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

21.12.2022 / 11:45 Svijet - Fantastičan uspjeh

Djevojčicu eksperimentalnim lijekom izliječili od leukemije

Djevojčicu eksperimentalnim lijekom izliječili od leukemije
Foto: Arhiv
Eksperimentalni lijek koji je u kliničkom ispitivanju dobila 13-godišnja djevojčica iz Velike Britanije s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije T-ćelija pokazao je jako dobre rezultate, piše u srijedu Večernji list.

Neizlječivi rak Alyssi je dijagnostifikovan u maju prošle godine, a zahvaljujući ogromnom napretku u genetici danas mu u njenom tijelu više nema ni traga. I dalje je, dakako, pod nadzorom, u slučaju da se bolest vrati.

Nakon što kemoterapija ni transplantacija koštane srži nisu dale rezultate, ljekari u bolnici Great Ormond Street tinejdžerku su podvrgli metodi biološkog inžinjeringa, tzv. “baznom uređivanju”, koje je izumljeno prije samo šest godina, prenosi BBC.

Četiri vrste baza građevni su blokovi našeg genetskog koda: adenin (A), citozin (C), gvanin (G) i timin (T). Baš kao što slova u abecedi sastavljaju riječi koje nose značenje, milijarde baza u našoj DNK sastavljaju upute za naše tijelo. Uređivanje baza omogućava naučnicima da zumiraju određeni dio genetskog koda i zatim mijenjaju molekularnu strukturu samo jedne baze pretvarajući je u drugu i mijenjajući genetske upute.

T-ćelije koje traže i uništavaju prijetnje inače su čuvari tijela, ali za Alyssu su postale opasnost i rasle su izvan kontrole. Stoga je veliki tim ljekara i naučnika primijenio novi alat za projektiranje nove vrste T-ćelija koje će loviti i ubijati Alyssine kancerogene T-ćelije. Krenuli su sa zdravim T-ćelijama koje su došle od donora i počeli su ih modifikovati.

Ako terapija uspije, imunološki sistem tinejdžerke iz Leicestera – uključujući T-ćelije – bit će ponovo izgrađen drugom transplantacijom koštane srži. Djevojčica je ostala ranjiva na infekciju, budući da su dizajnirane ćelije napadale i kancerogene T-ćelijee u njenom tijelu i one koje je štite od bolesti.

Nakon mjesec dana Alyssa je bila u remisiji i drugi put je podvrgnuta transplantaciji koštane srži kako bi se obnovio njen imunološki sistem. Provela je 16 sedmica u bolnici u strogoj izolaciji. Na tromjesečnoj kontroli znakovi raka ponovo su bili vidljivi, ali posljednje dvije kontrole bile su bez tragova bolesti.

Alyssa sada sa porodicom iščekuje Božić i vraća se u školu. Njena se porodica nada da se rak nikada neće vratiti, ali zahvalni su i na vremenu koje im je lijek kupio, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo