9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

21.12.2022 / 14:56 Ljepota i Zdravlje - MIC LAT-S tehnika

Beč: Novom metodom operacije srčanog zaliska do oporavka istog dana

Beč: Novom metodom operacije srčanog zaliska do oporavka istog dana
U glavnom gradu Austrije nedavno su počele operacije srčanog zaliska novom minimalno invazivnom metodom.

Nova metoda pod nazivom MIC LAT-S tehnika ili Miami pristup podrazumijeva bočni pristup zalisku ispod pazuha kroz rez veličine pet centimetara kojim se uvodi novi srčani ventil. Primjena ove metode koja se izvodi u slučajevima stenoze odnosno suženja aortnog zaliska ne iziskuje presijecanje važnih krvnih sudova.

Uz medicinske vidljive su i estetske prednosti. Procedura omogućava brži oporavak pacijenta, jer ne mora da se siječe grudna kost pa stabilnost grudnog koša ostaje očuvana. Poslije nekoliko sedmica rez je skoro nevidljiv. Pacijenti su potpuno mobilizirani odmah nakon zahvata i mogu se naprezati bez ograničenja.

Starom operativnom metodom pacijenti su morali biti stabilizovani grudnom trakom oko osam sedmica i nije im bilo dozvoljeno da podignu više od pet kilograma.

Od 653 operacije srca koje su u ovoj godini izvedene u bečkoj klinici Floridsdorf više od pola su bile operacije srčanog zaliska i ugradnje bajpasa. Ova klinika sada je druga ustanova na njemačkom govornom području koja sprovodi ovu metodu, a ljekari su je prethodno izučili na Univerzitetskoj klinici za bolesti srca u Dresdenu kod profesora Utza Kapperta.

Do sada su izvedene dvije operacije na pacijentkinjama starijim od 70 godina što znači da je primjena moguća i kod starijih osoba sa već postojećim oboljenjima, saopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo