8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

22.12.2022 / 09:28 Zanimljivosti - Baterije istrošene

NASA proglasila završenom misiju InSight na Marsu

NASA proglasila završenom misiju InSight na Marsu
Foto: REUTERS
Nakon više od četiri godine na Marsu, NASA-ina misija InSight završila je nakon što je lander ostao bez struje, objavila je u srijedu američka svemirska agencija.

NASA je objavila da kontrolori misije nisu mogli kontaktirati lander, što ih je navelo na zaključak da su baterije svemirske letjelice na solarni pogon istrošene. Agencija je rekla da će nastaviti da osluškuje signal, iako se dalja komunikacija smatra malo vjerovatnom. InSight je posljednji put komunicirao sa Zemljom 15. decembra.

Agencija je prethodno rekla da InSightov tim očekuje da će lander biti “neoperativan“ do decembra, jer njegovi solarni paneli proizvode sve manje energije pošto i dalje nakupljaju prašinu.

Stacionarni lander detektovao je više od 1.300 potresa i locirao područja Crvene planete sklonu potresima tokom svog četvorogodišnjeg boravka na Marsu.

InSight je stigao na Mars u novembru 2018. kako bi proučavao seizmičke talase, što pomaže naučnicima da bolje razumiju kako nastaju planete.

“Gledao sam lansiranje i slijetanje ove misije i dok je rastanak sa svemirskom letjelicom uvijek tužan, fascinantna nauka koju je InSight sproveo razlog je za slavlje“, rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Seizmički podaci iz ove misije Discovery Programa nude značajne uvide ne samo u Mars, nego i u druga stjenovita tijela, uključujući Zemlju.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo