9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

03.01.2023 / 19:11 Svijet - Oslo

Norveška uvodi porez na električna vozila

Norveška uvodi porez na električna vozila
Foto: Ilustracija
Norveška je potvrdila prvo mjesto u svijetu po prodaji električnih automobila u 2022. godini, a vlada će ih sada oporezovati, prebacujući fokus na elektrifikaciju teških kamiona.

Električna vozila na baterije činila su lani 79,3 odsto prodatih novih automobila, najviše otkada su puštena u prodaju, objavila je tako Norveška federacija za putni promet (OFV).

Kako bi potakla građane na kupovinu, vlada je ukinula poreze na kupovinu, koje plaćaju kupci benzinaca.

"Poticaji su u 2022. državnu blagajnu iznosilli su 3,75 milijardi eura", objavilo je ministarstvo finansija, a vlada sada planira izmjene u sistemu podsticaja.

Najavili su novi porez koji će se bazirati na težini vozila i već je izazvao kritike u udruženju vlasnika automobila, uz upozorenja da je motor električnog vozila teži od onog s pogonom na fosilna goriva.

"Pribojavamo se pada prodaje budući da je vlada predložila novi porez koji će se bazirati na težini. Vlada istodobno nije ponudila kompletno rješenje za ključne praktične probleme vlasnika električnih automobila, koji i dalje muku muče sa stanicama za punjenje i plaćanjem njihove upotrebe", - objasnio je portparoli Norveške automobilske federacije (NAF) Tor Egil Bradland.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo