8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

14.01.2023 / 16:48 Zanimljivosti - Austrija

Nakon dvije godine balovi u Beču ponovo u punom sjaju

Nakon dvije godine balovi u Beču ponovo u punom sjaju
Foto: FENA

Balska sezona u glavnom gradu Austrije tokom koje se održi 450 balova, počinje tradicionalno dolaskom Nove godine. Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, sada se vraćaju u punoj snazi.

Većina balova održava se u januaru i februaru, a vrhunac sezone je čuveni Operski bal, koji svake godine posjeti oko 5.000 posjetilaca, a ove godine će se održati 16. februara.

Među tradicionalnim bečkim balovima su oni u palati Hofburg, gdje posjetioce očekuju tematski balovi poput Bala bečkih poslastičara, Bala pravnika ili balovi pojedinih bečkih univerziteta.

Osim Hofburga, balovi se održavaju i u gradskoj vijećnici. Tu se održava najmirisniji bal sa skoro stogodišnjom tradicijom, Cvjetni bal.

Važan je i Bal Bečke filharmonije 19. januara, dok vrhunac balske sezone predstavlja čuveni Operski bal koji se održava po 65. put. Godišnje ga posjeti više od 5.000 gostiju, a više od 2,5 miliona gledalaca ga prati putem TV ekrana.

Prema riječima organizatora, ovogodišnji bal će biti nešto drugačiji, jer će biti povezan s humanitarnom akcijom za ljude u Austriji kojima je potrebna pomoć zbog pandemije ili trenutne energetske krize.

Ulaznica, koja inače košta 315 eura, povećana je na 350 eura.

Austrijski nacionalni emiter ORF također će pomoći u svojim programima prikupljanjem sredstava za navedenu inicijativu.

Nakon februara, balska sezona se ponovo nastavlja u junu kada će se 3. juna u vijećnici održati Bal različitosti, kojim se slavi radost života i poštuju prava seksualnih manjina.

Ljubitelji slatkiša ne propuštaju Bal bombona 23. juna, gdje će biti posluženi vrhunski bečki slatkiši, javlja Eurocomm PR Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo