9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

15.01.2023 / 19:21 Rat u Ukrajini - Jens Stoltenberg

Neće biti normalizacije odnosa Zapada i Rusije ni nakon rata

Neće biti normalizacije odnosa Zapada i Rusije ni nakon rata
Jens Stoltenberg / Vijesti.ba
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ne očekuje normalizaciju odnosa Rusije i Zapada ni nakon okončanja rata u Ukrajini.

"Normalizacija odnosa sa Rusijom nakon okončanja sukoba u Ukrajini ne dolazi u obzir. Neće biti kao prije. Čak i ako oružje utihne u Ukrajini, ne treba očekivati da se naši odnosi sa Rusijom normalizuju", rekao je Stoltenberg za njemački list "Handelsblat", prenose RIA Novosti.

Stoltenberg je u četvrtak na konferenciji u Norveškoj primijetio da bez obzira na to kako se ukrajinski sukob završi, mora se konstatovati da se "sigurnosna situacija u Evropi potpuno promijenila".

On je optužio Moskvu da nastoji da kontroliše susjedne zemlje, a kako je ocijenio, to Rusiju dovodi u poziciju trajnog sukoba sa Zapadom.

Više teškog naoružanja za Ukrajinu u 'skoroj budućnosti'

Ukrajina uskoro može očekivati nove isporuke teškog naoružanja iz zapadnih zemalja, rekao je u nedjelju u intervjuu njemačkim medijima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Nedavna obećanja za isporuke teškog naoružanja su važna i očekujem više u bliskoj budućnosti - rekao je Stoltenberg za Handelsblatt, prenosi AFP.
 
Stoltenberg je komentarisao isporuku naoružanja uoči sastanka Ukrajinske odbrambene kontaktne grupe iduće sedmice, koja koordinira isporuke oružja Kijevu, u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.
 
- U odlučujućoj smo fazi rata, stoga je važno da Ukrajini osiguramo oružje koje joj je potrebno za pobjedu. Putin je precijenio snagu svojih oružanih snaga. Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme s vodstvom, lošu opremu - rekao je Stoltenberg, dodajući da su Rusi "pokazali da su spremni podnijeti velike gubitke kako bi postigli svoje ciljeve".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo