8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

16.01.2023 / 14:20 Muzika i Film - "Spokojan"

Marko Bošnjak objavio novu pjesmu, spot sniman u okolini Rame

Marko Bošnjak objavio novu pjesmu, spot sniman u okolini Rame
Foto: Vijesti.ba

Marko Bošnjak, talentovani mladi pjevač, ovih dana u izdanju kuće “Aquarius Records” iz Zagreba objavio je pjesmu “Spokojan”, za koju je izašao i video-spot, sniman na lokacijama u okolini Rame i Ramskog jezera.

Bošnjak je ujedno i koautor teksta zajedno sa Vlahom Arbulićem, koji potpisuje muziku, a ovom pjesmom ponovo je u centru pažnje, nakon što je prošle godine fantastičnim nastupima na “Dori” s pjesmom “Moli za nas” i splitskom festivalu s “Pjesmom za kraj” privukao simpatije publike i kritike.

Pjesma “Spokojan” sadrži etno elemente u eksperimentalnom i modernom aranžmanu, za koje su zaslužni Markovi dugogodišnji saradnici Vlaho Arbulić i Mihovil Šoštarić (Lockroom).

“Pjesma me na prvu osvojila i cijenim Vlahin pristup u kojem ‘sluša’ moju životnu priču i pretače je u glazbu. Tekst je ozbiljnije naravi i prožet je raznim metaforama, te se veselim vidjeti na koji će način svaki pojedinac interpretirati značenje pjesme za sebe”, rekao je Marko Bošnjak.

On je komentarisao i spot, ističući da je za njega posebno značajno jer je sniman u njegovom rodnom kraju.

“Oduvijek sam imao želju snimiti spot na Ramskom jezeru, te kroz glazbu i umjetnički izričaj sa sobom trajno povezati i promovirati svoj rodni kraj. Smatram da ima ogroman potencijal, pogotovo za prekrasne filmske kadrove koji će dodatno podići pjesmu i dati joj novu dimenziju. Snimljenim kadrovima sam i više nego zadovoljan, te sam iznimno ponosan na cijeli tim koji je odradio vrhunski posao”, otkrio je. Ovaj, za Marka Bošnjaka do sada najintimniji spot, režirala je Vedrana Vukojević, koja je inspiraciju pronašla u klasiku “Orkanski visovi” Emili Bronte.

“Neposredno prije nego što sam dobila poziv od Vlahe za Markov spot završila sam s čitanjem ‘Orkanskih visova’, spisateljice Emili Bronte, sad s velikom distancom vidim da su Marko i Anja na početku spota bili moja interpretacija djetinjstva Heathcliffa i Catharine, njihovog bijega u prirodu i ljubavi. Spot za pjesmu ‘Spokojan’ je u svakom smislu poseban i za mene kao redateljku značajan”, ispričala je Vedrana Vukojević.

Ona dodaje da se tokom trajanja priprema i samog snimanja konstantno osjećala Markova ambivalentnost povodom snimanja na Ramskom jezeru.

“Za njega je to bilo jako intenzivno i emotivno, značilo je povratak na mjesto gdje je sve počelo i potpunu ogoljenost. Marko se herojski ponio i dokazao da i u ledenoj vodi zna pjevati. Zahvalna sam producentu Vlahu Arbuliću, Marku i cijeloj ekipi na potpunom povjerenju i slobodi, režija teško funkcionira bez toga, jer dolazi do blokade u kreativnosti i cjelokupnoj viziji”, ispričala je rediteljka spota.

Vedrana Vukojević je dala sve od sebe da emocije Marka Bošnjaka pretoči u sliku, a kako ona sama kaže, to je uspjela zajedno s direktorom fotografije Dušanom Grubinom, kostimografkinjom Anom Nikačević i producentkinjom Anom Badurinom.

“Kasnije smo ih uskladili u montaži s montažerom Stefanom Rokvićem i obojili s koloristom Nikolom Marinkovićem. Plesači Marija Lora Kolar i Filip Likić su svojom snagom i talentom uspokojili Marka, zajedno sa modelom Anjom Polić. Moram spomenuti i građane Prozora i Markovu porodicu, koji su nas lijepo ugostili i puno nam pomogli prilikom obilaska i kasnije tokom snimanja. Marko Bošnjak me inspiriše i motiviše, nadam se da ćemo još sarađivati i u budućnosti”, istakla je rediteljka spota.

Marko Bošnjak rođen je 11. januara 2004. godine u Mostaru. S nepunih pet godina krenuo je u crkveni hor sa svojim sestrama, gdje je časna sestra Anđelina Perić otkrila njegov pjevački talenat, te su njegovi prvi nastupi bili u vezi s dječjim festivalom duhovne muzike “Djeca pjevaju Isusu”, gdje je osvojio prva mjesta.

Pobijedio je i na festivalu “Djeca pjevaju hitove” u Prozor-Rami.

Na međunarodnom dječjem festivalu “Dok teče Lašva” predstavio se s pjesmom “Ti to sigurno već znaš” i osvojio drugu nagradu stručnog žirija. U organizaciji festivala “EU – pred tvojim vratima” osvojio i prvo mjesto u Sarajevu, a sa samo 11 godina osvojio je i prvo mjesto na regionalnom muzičkom takmičenju “Pinkove zvezdice”. Po završetku osnovne škole u Prozor-Rami otišao je u Zagreb, gdje je upisao Školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, a istovremeno je pohađao i muzičku školu “Husar & Tomčić”.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo