7°C
Mostar 14°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

19.01.2023 / 14:33 Regija - Manuel Sarrazin

Srbija ne može postati članica EU bez priznanja Kosova

Srbija ne može postati članica EU bez priznanja Kosova
Manuel Sarrazin / Arhiv
Posebni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin kazao je danas da Srbija ne može postati članica Europske unije bez priznanja Kosova te da je stajalište Njemačke o tom uvijek bilo jasno.

"Mi iz Njemačke smo uvijek imali vrlo jasno stajalište o ovom pitanju, pred kraj procesa normalizacije odnosa, kada Srbija odluči da uđe u EU, priznanje Kosova će biti dio procesa", rekao je Sarrazin.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica, Njemačka, EU vrše ogroman pritisak na Prištinu da otvori razgovor o Zajednici srpskih općina (ZSO), ali nije dobar put uvjetovati povratak u institucije formiranjem te zajednice, prenosi Nova RS.

Sarrazin je to kazao uoči posjeta posebnog izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka Kosovu, a potom i Srbiji, a u sklopu priprema za sastanak u Bruxellesu između predstavnika Beograda i Prištine.

Srpski predsjednik Aleksandar Vući u srijedu je najavio da će u petak imati razgovore s međunarodnim predstavnicima kako i predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Lajčakom, te dodao da su, imajući u vidu razgovor s posebnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Davosu, pred Srbijom teška vremena.

Komentirajući rezoluciju EP o usuglašavanju vanjske politike Srbije s EU, srpski predsjednik Vučić je kazao da je rezolucija licemjerna te da se u njoj ističe da je neovisnost Kosova nepovratna, a članice EU koje nisu priznale Kosovo pozivaju se da to učine.

"Očekujem težak razgovor, tijekom vikenda kada mi obavimo konsultacije – predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedjeljak obratiti javnosti s novim mjerama te kazati što se od Srbije traži, očekuje u vezi Kosova, a i po pitanju sankcija Rusiji", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoje sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

Vučić je izjavio da bi dogovor s Prištinom mogao biti sklopljen i prekosutra, a ne kako tvrdi premijer Kosova Albin Kurti u idućim mjesecima, kada bi Kurti odustao od secesionističkih namjera.

Zapovjednik KFOR-a na Kosovu Angel Michele Ristuccia kazao je danas da sigurnosna situacija na Kosovu  općenito mirna, ali je nepredvidiva i nestabilna.

U Bruxellesu je danas glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano kazao kako Beograd nije prekršio dogovor s Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehničkih pregleda vozila s KM registracijama ne smatra izdavanjem novih tablica.

Kako prenosi RTS, Stano je zatražio da svi poštuju sporazum i usredotoče se na normalizaciju odnosa te da se tumačenje dogovorenog treba odvijati u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje mogu dodatno destabilizirati već osjetljivu situaciju.

Posebni izaslanik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak 20. siječnja te američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar trebao bi posjetiti Kosovo, a potom i Srbiju, a u sklopu priprema za sastanak u Bruxellesu između predstavnika Beograda i Prištine.

Dvojica izaslanika u Bruxellesu su nekoliko puta rekli da se zajednički angažman EU-a i SAD-a pokazao korisnim u uvjeravanju strana da smanje napetosti.

Tijekom sastanaka koje će Escobar i Lajčak imati u Prištini i Beogradu, glavni fokus bit će prijedlog temeljnog sporazuma te organiziranje sastanaka o dijalogu na visokoj razini, kako bi se postigli dogovor o ovom prijedlogu, doznaje Radio Slobodna Europa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo