4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

21.01.2023 / 17:35 Politika - O odluci

Cvijanović: Da li bi sad trebalo iseliti 'zajedničke institucije'

Cvijanović: Da li bi sad trebalo iseliti 'zajedničke institucije'
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović upitala je da li bi trebalo poništiti akt Parlamentarne skupštine BiH o utvrđivanju kompleksa zgrada i zemljišta za smještaj institucija BiH u kojem se pominju "zajedničke institucije", pa time poništiti i prenos vlasništva i iseliti sve te institucije.

“E sad jedno ironično pitanje: Pošto je Ustavni sud BiH, u jednoj od svojih mnogobrojnih političkih vratolomija, rekao da je termin `zajedničke institucije` neustavan, da li bi valjalo poništiti akte Parlamentarne skupštine BiH /Predstavničkog doma i Doma naroda/ objavljene u Službenom glasniku BiH br. 12/99, pa time poništiti i prenos vlasništva i iseliti sve te institucije?”, upitala je Cvijanovićeva u objavi na “Instagramu”.

U odluci Ustavnog suda BiH kojom je termin zajedničke institucije proglašen neustavan navedeno je sljedeće:

“Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, u vrijeme podnošenja zahtjeva drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 19/01 i 23/04), Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga. U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“. Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo