4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

22.01.2023 / 21:21 Svijet - Portparolka MVP Rusije

Zaharova se suprotstavila Fajon: Slovenija je djelovala s proameričke pozicije

Zaharova se suprotstavila Fajon: Slovenija je djelovala s proameričke pozicije
Foto: Agencije
Nakon što je šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon izjavila kako je Rusija izabrala put u kojem se ne poštuju međunarodna pravila,...

reagirala je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova koja se oglasila na Telegramu.

- Prije intervencije SAD-a i njihovih vazala, Slovenije je djelovala s proameričke pozicije, optužujući režim Sadama Huseina da predstavlja prijetnju svjetskoj zajednici. Konkretno, u februaru 2003. Ljubljana je potpisala deklaraciju u kojoj se podržava stav Vašingtona (Washingtona). Američki ministar odbrane Donald Ramsfeld tada je tvrdio da je Slovenija dio američke koalicije – napisala je Zaharova.

Dotakla se i teme početka rata u Iraku gdje je istakla da nakon početka bombardovanja iračke teritorije, slovenska vlada je izdala službeno saopćenje u kojem je izrazila žaljenje u vezi sa izbijanjem neprijateljstava.

- Premijer Anton Rop je obećao da slovenski vojnici neće učestvovati u ratu – navodi Zaharova, podjestivši da su vojnici iz Slovenije učestvovali su u NATO misiji obuke u Iraku od 2006. godine.

Ona je dodala da ta odluka nije naišla na razumijevanje u zemlji zbog čega su kasnije povučeni.

- Prema izvještajima misije, Ljubljana je također obezbijedila puške AK-47, šljemove i druga sredstva. Slovenija učestvuje i u drugim misijama pod pokroviteljstvom SAD-a. Vojno osoblje Slovenije je dio američke antiterorističke koalicije u Siriji i Iraku od 2016. godine. Vjerovatno se podrazumijeva da su ovo ispravne promjene u međunarodnom pravu - navela je Zaharova.

Podsjetimo, Fajon je ranije istakla da se međunarodno pravo ne smije mijenjati kada države odaberu put u kojem ga neće poštovati.

- Rusija je izabrala ovaj put. Ispostavlja se da postoje države koje poštuju pravila i one koje poštuju nacionalne interese koji prevazilaze pravila. To je ono što se dešava - rekla je Fajon.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo