6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

23.01.2023 / 12:13 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Šta treba jesti kada ste bolesni, a koju hranu obavezno izbjeći

Šta treba jesti kada ste bolesni, a koju hranu obavezno izbjeći
Foto: Ilustracija
U momentima kada se osjećate najslabije zbog toga što ste se razboljeli, posljednje što želite jeste da vam od hrane koju volite bude lošije.

Eksperti navode kako različiti simptomi i bolesti različito "prihvataju" hranu, tako da nije isto da li pojeli piletinu dok imate prehladu ili kada imate problem sa stomakom.

Uz ovaj mali kompas savjeta, možete pomoći vašem organizmu da lakše pobijedi ili da mu samo još više odmognete ukoliko je želja jača od razuma, navodi "health.com"

Upaljeno grlo

Najbolja hrana: Pokušajte da održite grlo vlažnim tvrdim bombonima i pijete puno tečnosti. Meka, kremasta hrana kao što su krem supe, pire krompir, jogurt pa čak i kajgana može biti podnošljivija za jelo sa upalom grla.

Najgora hrana: Izbjegavajte tvrdu, grebljivu hranu kao što su čips ili orasi. Kiseli sokovi, kao sok od pomorandže, sok od grožđa i limunada, takođe mogu da iritiraju upalu grla.

Malaksalost

Kristin Artur, internista u medicinskom centru u Kaliforniji objasnila je da "Za opšte bolove u mišićima, hrana koja sadrži magnezijum ili kalcijum može pomoći u ublažavanju bolova".

Najbolja hrana: Dobri izvori magnezijuma su zeleno lisnato povrće, orasi, sjemenke, sušeni pasulj i cijela zrna. U međuvremenu, hrana bogata kalcijumom uključuje konzervirani losos, jogurt, lisnato povrće i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom.

Najgora hrana: Sve što vas dehidrira može pogoršati bolove u mišićima, posebno alkohol i kofein.

Glavobolje

Dehidracija je jedan od vodećih uzroka glavobolje, zato se probajte prvo na to fokusirati.

Najbolja hrana: Voda i druge tečnosti su najbolji izbor. "Popijte flašu vode i sačekajte 20 minuta da vidite da li vam je bolje", navodi dr Artur. Kofein je poznat po tome što vas isuši, ali ironično, male doze mogu povremeno da pomognu u ublažavanju migrene kod nekih ljudi. "Ali za svaku šoljicu čaja ili kafe, popijte jednaku količinu vode da biste izbjegli dehidraciju," rekao je dr Artur.

Najgora hrana: Ljudima koji svakodnevno imaju glavobolje savjetuje se da ne konzumiraju kofein. Iako je potrebno više istraživanja, druga hrana za koju se vjeruje da izaziva glavobolju uključuje vještačke zaslađivače, stare sireve (plavi, na primjer) koji sadrže tiramin, plus crno vino i prerađeno meso.

Prehlada

Najbolja hrana: Stručnjaci su preporučili "zlatno mlijeko", koje uključuje kurkumu, začin poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Najgora hrana: Preskočite začinjenu hranu i šećer, koji mogu pogoršati simptome, govore oni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo