°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

23.01.2023 / 20:24 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić otkrio čime mu prijeti Zapad, ako ne prihvati plan za Kosovo

Vučić otkrio čime mu prijeti Zapad, ako ne prihvati plan za Kosovo
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras i saopštio najnovije informacije u vezi sa situacijom na Kosovu ...

Vučič se odmah osvrnuo na goruću temu o francusko-njemačkom planu, te susretu sa predstavnicima Kvinte.

- Oni su došli da nam predoče svoj plan i da nas upozore o onome što su stavili na papir. Što se tiče Srbije, mi nismo ništa nigdje uradili. Nije upucan nijedan Albanac. Oni su došli da pokažu svoj plan, sve zemlje članice su prihvatile taj plan i pet zemalja nepriznavača zato što su im objasnili da u planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivi, rekao je Vučić i dodao:

- Došla je petorka, predstavnici Nemačke, Francuske i Italije. U drugoj rečenici koja mi je saopštena, rečeno je "morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen de-facto, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evropskih integracija, pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koji će navesti štetu Srbiji". Dakle citirao sam, tri puta mi je to ponovljeno. Svaki put sam na to veoma snažno reagovao što vidim da je već napisano u pojedinim izveštajima u Evropi.

On je rekao da će Srbija insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, te dodao da postoji odlučnost Amerikanaca da se do toga dođe. 

- Moj posao je bio da brinem o državi, i da mi ne biste govorili da je Srbija nešto prihvatila. Ja sam jasno rekao, ali nemojte brinuti, svi znate o čemu govorim. Znamo šta je za Srbiju neprihvatljivo - rekao je Vučić.

Dodao je sam mora da se radi, da se razgovara i pronalazi kompromisna rješenja.

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo