15°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

24.01.2023 / 13:11 Politika - Lider SDP-a

Nikšić se oglasio o predlaganju Lagumdžije za ambasadora u UN-u

Nikšić se oglasio o predlaganju Lagumdžije za ambasadora u UN-u
Foto: Vijesti.ba

Lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se danas nakon informacije da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović za ambasadora BiH pri UN-u predložio Zlatka Lagumdžiju.

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku: 

"Od sinoć sam zatrpan porukama i pozivima medija, građana, a posebno članica i članova SDP-a BiH. Razlog je objavljeni spisak kandidata za ambasadorske pozicije koje je u proceduru uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr Denis Bečirović. 

Interesantno je kako nisam vidio podatke o prijedlozima druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nisam u prilici svima odgovoriti, a dužan sam dati određena objašnjenja. Tim prije što sam dobio niz poruka, upita među kojima se mogu jasno razaznati oni koji su dobronamjerni, od onih koji to nisu. 

Ove posljednje ću razočarati jer ni na koji način ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog naroda dr. Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora. Naime, isključivu nadležnost za imenovanje državnih ambasadora ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. 

Dok pišem status vidim da su pojedini mediji objavili o navodno hitnom sastanku rukovodstva SDP-a tim povodom. Nikakvog hitnog sastanka nije bilo, već ranije planirana i zakazana sjednica Kolegija oko potvrđivanja kandidata za potpredsjednika Federacije. 

Naravno da sam članovima kolegija odgovorio na pitanja koja su tema i ovog statusa. Naša zemlja prolazi kroz jako turbulentan period i dosadašnja diplomatska mreža je pokazala kako nije u stanju odgovoriti potrebama i međunarodnim interesima Bosne i Hercegovine. Želim vjerovati, a poznavajući Denisa mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za državu Bosnu i Hercegovinu i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo. Kao i uvijek u svakoj kadrovskoj križaljci ima onih koji su više ili manje zadovoljni rješenjima. 

Ja, kao i većina građana imam svoj sud, o prijedlozima, ali želim još jednom ponoviti kako je to nadležnost članova Predsjedništva. 

Da budem potpuno jasan, kao predsjednik SDP-a nisam učestvovao u konsultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore. 

Na kraju, želim jasno podvući da je jako važno da držimo fokus na konačnom cilju, stabilnoj Bosni i Hercegovini, članici EU i NATO-a, državi koja se mora izvući iz kolotečine, iz blata svađa i podjela kako bismo zajedno i samo tako ostvarili ovaj cilj."

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo