3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

24.01.2023 / 18:37 Politika - Premijer FBiH

Novalić: Federacija je voz koji vuče BiH, SDA će biti u vlasti

Novalić: Federacija je voz koji vuče BiH, SDA će biti u vlasti
Foto: federalna.ba
Naglašava da je ovo najveći proračun što je odraz ekonomskog rasta Federacije.

Prijedlog federalnog budžeta za tekuću godinu po hitnom postupku je proslijeđen u parlamentarnu proceduru. Sutra na Predstavničkom, a u petak na Domu naroda. Šta donosi do sada najveći budžet? Mogu li privrednici i poslodavci očekivati manje troškove, a radnici veće plaće? Šta je sa kapitalnim projektima? Na ova pitanja u Rezimeu je odgovarao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Za početak naglašava da je ovo najveći proračun što je odraz ekonomskog rasta Federacije.

"On je za milijardu i 700 veći i iznosi nekih šest milijardi 720 miliona KM."

Pojašnjava da postoje indirektni i direktni porezi.

"Indirektni su ono što ide kroz potrošnju i što se reflektira na nas kroz povećanje cijena, a one su se povećale 14%. Ali moram upozoriti da Federacija od toga konzumira 60-ak procenata. Od toga Federacija 36%, unutar Federacije. Indirektni porezi su se povećali za 500 miliona maraka prošle godine. 36% od toga je nešto ispod 200 miliona, ostalo su kantoni 52% i općine 8%. Znači, ako vam kažem da 150 miliona maraka nije bilo dovoljno ni za pola povećanja penzija koje smo imali u prošloj godini, onda svi znaju gdje smo. Znači mi smo svoj rast budžeta prošle godine i ove temeljili na ekonomskom rastu. To znatno efikasnije djeluje na naše budžete."

Novalić ističe da je Federacija preuzela zakonske obaveze da rješava zajedničke probleme, ono u čemu se kantoni ne snalaze.

"Neobično bi bilo da kantoni različito riješe penzioni fond. I onda Federacija diže gore penzionere, diže borce, diže dječiji doplatak, vještačku oplodnju itd., tako da budžet koji Vlada FBiH troši je iznad 90% zakonom definiran. I ona služi za rješavanje zajedničkih potreba. Federacija iz godine u godinu povećava dio koji se odnosi na kapitalna, investiciona ulaganja. Nikada u budžetu Federacije, do prije pet godina, nije bilo gradnja cesta iz budžeta, nego je to bilo iz Autocesta i Cesta koje imaju svoje fiskalne, odvojene prihode. Znači Vlada FBiH pokušava taj razvojni dio podići koliko je to moguće. I budžet za poljoprivredu koji je sad definitivno dva i po puta veći nego prije dvije godine, čini razvojnui komponentu. I povećanje budžeta za bilo šta drugo."

Isplata dječijeg dodatka će biti retroaktivna

O dječijem dodatku kaže da je prošle godine usvojen zakon, ali da nije bilo moguće skupiti podatke oko 90.000 djece.

"Tako da nije bilo primjenjivo od 1. septembra. Nadamo se ove godine da će to početi djelovati konačno i 106 miliona je stavljeno na tu stavku. Nažalost spiskove skupljamo od općina, u nekim dijelovima tih spiskova učestvuju i kantoni i kad se još uzme u obzir da nam nije Ministarstvo rada i socijalne skrbi kapacitirano dovoljno, dobijemo jedno kašnjenje koje nas sve skupa iritira. Novca ima. Mi ga ne stavljamo u budžet da bi on ostao slobodan, d abi ga uvrstili u nekakav sljedeći budžet ili da bi ga iskazali kao suficit. Mi ga stavljamo da riješimo neke socijalne potrebe. Moram priznati da to ide jako sporo jer Federacija je prilično daleko od općina, vrlo teško komuniciramo. ali jedna stvar je u zakonu dobra. Znači sve to kad prođe, te administrativne prepreke, isplata je retroaktivna i kreće od 1. januara."

Premijer FBiH ističe da su borce izmjenama četiri zakona poravnali sa penzionerima kada je u pitanju povećanje invalidnina i svih drugih prinadležnosti.

"Sad i oni, kao i penzioneri, zavise od rasta BDP-a i indeksa cijena, a svjedoci smo nažalost zbog cijena  prošle godine ili na radost zbog rasta BDP-a da je to prošle godine raslo. Znači ove godine mogu očekivati prilično velika povećanja. I budžet to servisira. Na budžetu je ove godine za penzioni fond rezervirano 400 miliona više."

O dogovoru sa penzionerima o akontativnom povećanju penzija kaže: "To je njihova ideja i ona je dobra. Mi u zakonu imamo da se penzija regulira 15. aprila. Oni su došli na ideju, usljer ove nesvakidašnje krize i pritiska cijena na naš ukupni životni standard, da se pođe akontativno isplaćivati. Međutim mi u zakonu nemamo takvu klauzulu, ali u zakonu je kad donesemo 15. aprila da to važi od 1. januara, retroaktivno. I oni su došli na ideju da mi to pođemo akontativno isplaćivati u iznosu koji će sigurno biti povećanje i mi smo pristali, ali za to mora da nam donese zaključak Parlament. To nije protuzakonito i mislimo da je, u socijalnom smislu, dobra ideja."

Federacija je voz koji vuče BiH

Na pitanje kada će doći do rasterećenja oporezivanja plaće odgovara: "Sad će u februaru biti tačno pet godina kako smo taj zakon predložili, međutim u proteklom sazivu ili nije bilo većine ili nije bilo volje za tako osjetljive zakone. Nisu ni stavljeni na dnevni red, nažalost. Budući da j eprošlo pet godina, naša ekonomija sad prilično bolje stoji nego 2018. Prilike su s epoboljšale, budžeti su se poboljšali unatoč krizama koje su na spohodile i mi smo sračunali da više ravnoteža nije tamo gdje je bila 2018. nego da možemo spuštiti još, sa 32,5 na 31,5. Došli smo u situaciju da kažemo da je sve do 1.000 KM neoporezivo. Ovaj nam je zakon potreban d abismo očistili sistem. Onda će nam sljedeće godine biti savršeno jasno da li može sa 31,5 na 30, kako bismo omogućili poslodavcima da povećavaju plaće. To je definitivno smjer u kojem treba ići."

Novalić pojašnjava da su napravili procedure kako se izračunava minimalna plaća.

"U skladu sa rastom GDP-a, u skladu sa rastom prosječne plaće raste i plata. Mislim da izuzetno mali broj od 535.ooo zaposlenih ima minimalne plaće. Ali ih ima. Vrlo često poslodavci možda i zloupotrebljavaju tu našu minimalnu plaću. Mi tu minimalnu plaću donesemo uz konsultacije na ESV-u. Ona bi bila odmah 700 ako bismo usvojili zakon i smanjili obaveze."

Ističe da Federacija promišlja ekonomiju dobro i da je voz koji vuče BiH.

SDA mora participirati u vlasti

Kao najvažnije kapitalne projekte izdvaja brze ceste u autoceste.

"Glavnina kapitalnih projekata koje Vlada FBiH ima ide kroz Autoceste i Ceste. U kapitalne projekte spada i sve što je kapitalno unutar naših ministarstava. Znači budžet Federacije ima sve više taj udio."

Smatra da je formiranje vlasti na državnom nivou jednostavnije nego na federalnom.

"Na Federaciji je izvor formiranja vlasti Dom naroda. Na razini Federacije SDA će morati biti u vlasti zato što ima i najveći izborni rezultat i zato što ima predviđene mehanizme da mora participirati u vlasti. SDa komunicira sa svima, čak i sa članovima Osmorke. I javno mnijenje se okreće protiv koncepta davanja svega drugim stranama."

Za kraj naglašava da nije čovjek percepcije "poput Elmedina Konakovića".


(Vijesti.ba / federalna.ba)

Izdvajamo