13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

27.01.2023 / 10:46 BiH - Zahtjev Vijeću ministara

EU traži da BiH uvede vize Rusiji, oštra reakcija ambasade

EU traži da BiH uvede vize Rusiji, oštra reakcija ambasade
Foto: Vijesti.ba

Evropska unija od BiH traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Ruske Federacije, potvrđeno je za RTRS iz Delegacije EU u BiH.

EU se poziva na Izvještaj koji je objavljen u decembru 2022. godine, gdje se navodi da BiH i dalje ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima sa šengenskim prostorom, te je preporučeno da BiH "prioritetno uskladi svoju viznu politiku sa listom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebno onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik po sigurnost EU".

- Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje spoljne, bezbjednosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom - istakli su iz Delegacije.

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu reagujući na zahtjev EU da BiH, odnosno novo Vijeće ministara, uvede vize za ruske državljane saopštila je da EU postavlja previše zahtjeva BiH.

U saopštenju dostavljenom PTPC navode da postojeći Sporazum o bezviznom režimu obezbjeđuje povoljne uslove za razvoj veza između dvije zemlje.

- Uvjereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju - precizira se saopštenju ruske ambasade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo