4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.01.2023 / 17:43 Svijet - Roskomnadzor

Rusija blokirala web stranice CIA-e i FBI-a

Rusija blokirala web stranice CIA-e i FBI-a
Foto: Arhiv
Ruski regulator za komunikacije Roskomnadzor saopćio je u petak da je blokirao web stranice CIA-e i FBI-a, optužujući dvije vladine agencije SAD-a za širenje lažnih informacija, javila je agencija TASS.

- Roskomnadzor je ograničio pristup brojnim resursima koji pripadaju državnim strukturama neprijateljskih zemalja za širenje materijala usmjerenog na destabilizaciju društvene i političke situacije u Rusiji - navodi Roskomnadzor u saopćenju koje prenose ruske novinske agencije.

TASS je citirao Roskomnadzor koji je rekao da su dvije američke web stranice objavile netačan materijal i informacije koje su diskreditovale ruske oružane snage.

Predstavnici FBI-a, CIA-e i State Departmenta nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. Roskomnadzor takođe nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Rusija je proglasila krivičnim djelom diskreditaciju svojih oružanih snaga, zločin za koji je zaprijećena kazna do pet godina zatvora, dok je za svjesno širenje "lažnih informacija" o vojsci predviđena maksimalna kazna od 15 godina.

Otkako je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru prošle godine, Roskomnadzor je blokirao niz nezavisnih medija, neke strane web stranice vijesti i platforme društvenih medija, uključujući Facebook, Instagram i Twitter.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo