4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

27.01.2023 / 19:38 Ekonomija - Težak 6,7 milijardi

I Dom naroda usvojio budžet FBiH za ovu godinu

I Dom naroda usvojio budžet FBiH za ovu godinu
Foto: FENA
Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH usvojili su danas budžet za 2023. godinu koji je za 1,1 milijardu KM veći od prošlogodišnjeg budžeta i iznosi 6,7 milijardi KM.

Budžet je usvojen bez glasova protiv i suzdržanih, odnosno sa 69 glasova za.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, obrazlažući Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu delegatima na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, kazao je da nakon što su finansijski zahtjevi po pojedinačnim ekonomskim kodovima detaljno analizirani i po potrebi korigovani, budžet za 2023. predložen je u iznosu 6.725.847.563,00 KM, što je za 20,1 posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno za 1,1 milijardui KM.

Strukturu budžeta za 2023. karakteriše rast poreznih prihoda, kazao je Novalić, a posebno prihoda iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od oko 21 posto te prihoda od indirektnih poreza od oko 23 posto u bruto iznosu. Preračunato u neto iznos, to je oko 8 posto.

Razlog za to, ističe Novalić, jeste što je u ovoj godini značajno uvećano servisiranje vanjskog duga te je rast raspoloživog budžetskog prihoda po ovom osnovu znatno manji. Na drugoj strani, planiran je porast iznosa budžetskih rashoda.

Iako su revidirane projekcije prihoda povoljne i optimistične, uz smanjenje primitaka od finansijske imovine i zaduživanja, značajan iznos sredstava predviđen je za izdatke za otplate dugova u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Dakle, dva su osnovna razloga za ovo povećanje budžeta - prvi je rast prihoda od poreza, a drugi je porast servisa vanjskog duga, konstatirao je premijer te ovogodišnji predloženi budžet nazvao historijskim, budući da je najveći u Federaciji ikad.

Govoreći o planiranim rashodima, Novalić ističe da se tu najveće povećanje odnosi na tekuće transfere pojedincima za isplatu penzija po više zakonskih osnova i to za cca. 400 mil KM. Ovaj iznos sadrži sva planirana povećanja penzija u ovoj godini, a uobziru je i vanredno povećanja najnižih penzija od novembra 2022. godine za 5 posto. Procentulano povećanje ukupnih sredstava za isplatu penzija je 25 posto u odnosu na prošlu godinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo