11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

28.01.2023 / 14:58 KORONAVIRUS - Pariz

Francuska produžila obavezna Covid testiranja za putnike iz Kine

Francuska produžila obavezna Covid testiranja za putnike iz Kine
Foto: Vijesti.ba

Francuska je produžila obavezne testove na Covid za putnike iz Kine do 15. februara, pokazala je vladina uredba objavljena u subotu.

Iako su kineski zvaničnici saopćili da je zaraza dostigla vrhunac, neki globalni stručnjaci upozoravaju na mogućnost porasta broja zaraženih u ruralnim područjima koja su manje pripravna da se nose s njima, jer milioni Kineza putuju na porodična okupljanja tokom praznika Lunarne nove godine.

Francuska je 30. decembra objavila da će zahtijevati od putnika iz Kine da dostave negativan rezultat testa na COVID-19 manje od 48 sati prije polaska, jer je Kina ublažila pravila karantina.

Ta mjera, koja je bila predviđena da traje do 31. januara, nametnula je testiranje na svim letovima iz Kine - uključujući letove s presjedanjima - i zahtijeva da putnici u avionima koji dolaze iz Kine nose maske.

Kina je početkom decembra napustila svoju strogu politiku "nultog Covida" nakon protesta protiv ograničenja, dopuštajući ljudima da putuju i da se virus brzo širi tom zemljom.

Francuske dnevne novine Le Monde prvi su javile o objavi dekreta, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo