23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

31.01.2023 / 13:02 Muzika i Film - Saopćenje

Program 'Suočavanje s prošlošću' online u BiH i u kinu Meeting Point u Sarajevu

Program 'Suočavanje s prošlošću' online u BiH i u kinu Meeting Point u Sarajevu
Foto: Vijesti.ba

Filmski program pod nazivom “Suočavanje s prošlošću / sadašnjošću”, u organizaciji Sarajevo Film Festivala i u saradnji sa Friderich Ebert Stiftung fondacijom bit će održan od 10. do 16. februara, saopćila je press služba Sarajevo Film Festivala.

Program će biti održan u kinu Meeting Point u Sarajevu, a program će biti dostupan online gledateljima u cijeloj BiH i zemljama regije na OnDemand platformi kina Meeting Point, Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Program je besplatan.

Tu će se naći višestruko nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili i na prethodnim izdanja Sarajevo Film Festivala, u programu “Suočavanje s prošlošću” ili “Dan ljudskih prava”. U programu su filmovi “Nelly i Nadine” Magnusa Gerttena, “Gdje je Ana Frank?” Arija Folmana, “Rođena u Evinu” Maryam Zaree, “Slučaj nove veličine” Anne Shishove, “Okreni se ka Suncu” Alione van der Horst, “Sveti pauk” Alija Abbasija i “Žica” Tihe Gudac.

U saopćenju se navodi da se programom želi pokrenuti dijalog o temama iz prošlosti i aktuelnim događajima kroz moderirane filmske projekcije, koji će kroz bolne ali i nostalgične priče, dokumentaciju i uspomene, različite aspekte prošlih i aktuelnih događanja, rasvijetliti te događaje iz različitih perspektiva. Ovaj program doprinosi ispunjenju najplemenitijeg zadatka filma, a to je otvaranje puta ka pravoj empatiji i istinskoj izgradnji mira.

U sklopu programa će biti održani razgovori s autorima filmova, saopćeno je.(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo