10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

31.01.2023 / 17:17 KORONAVIRUS - Sichuan

Kineska pokrajina ukida stroga ograničenja u strahu od naglog pada nataliteta

Kineska pokrajina ukida stroga ograničenja u strahu od naglog pada nataliteta
Foto: Agencije
Kineska jugozapadna pokrajina Sichuan ukinut će ograničenja za nevjenčane osobe koje imaju djecu, što predstavlja napor vlade da potakne pad stope nataliteta u toj zemlji.

Do promjene politike došlo je nakon što se stanovništvo Kine prošle godine smanjilo po prvi put u više od šest decenija, označivši tako historijski trenutak u sve dubljoj demografskoj krizi.

Vlada Sichuana trenutno dopušta samo bračnim parovima registraciju rođenja do dvoje djece. Od 15. februara svi građani – uključujući i nevjenčane roditelje – mogu prijaviti neograničen broj djece.

U Kini je registracija rođenja često potrebna kako bi roditelji imali pristup beneficijama kao što je porodiljskoo osiguranje. Također je potrebno posjedovati dokument o registraciji kućanstva ili hukou, koji djeci omogućuje pristup socijalnoj brizi, zdravstvenoj brizi i obrazovanju.

Predstavnik sečuanske zdravstvene komisije rekao je lokalnim medijima da je svrha politike zaštititi prava samohranih roditelja, a ne potaknuti nevjenčane osobe da postanu roditelji. U saopštenju Komisije se kaže da će politika promovirati “dugoročni i uravnoteženi razvoj stanovništva”.

Nova pravila omogućit će samohranim roditeljima u Sichuanu pristup beneficijama koje su prethodno bile rezervirane za bračne parove, kao što je porodiljsko osiguranje koje pokriva prenatalnu zdravstvenu brigu, medicinske troškove povezane s porodom i plaćeni porodiljski dopust.

Sichuan, regija sa više od 83 miliona osoba, peta je najnaseljenija pokrajina u Kini.

Ublažavanje pravila u ovoj pokrajini uslijedilo je nakon sličnih koraka koje su poduzele druge pokrajine, poput Guangdonga i Shaanxija.

Kineska demografska kriza, za koju se očekuje da će imati sve veći utjecaj na rast u nadolazećim godinama, ključna je briga kreatora politike.

Peking je 2015. ukinuo svoju decenijama dugu i vrlo kontroverznu politiku “jednog djeteta”, nakon što su shvatili da je ograničenje pridonijelo brzom starenju stanovništva i smanjenju radne snage što bi moglo ozbiljno narušiti ekonomsku i društvenu stabilnost zemlje.

Kako bi zaustavila pad nataliteta, kineska je vlada 2015. godine objavila da će dopustiti bračnim parovima da imaju dvoje djece. No nakon kratkog porasta u 2016., nacionalna stopa nataliteta nastavila je padati.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo