23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

01.02.2023 / 13:26 Politika - Premijerka Srbije

Šmit se u Beogradu sastao s Anom Brnabić

Predsjednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijanom Šmitom, ...

... o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.

Brnabić je podsjetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredjeljena i otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Srbije je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbjednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona.

Prema njenim riječima, Srbija pruža i mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercegovinom gradi mostove na svim poljima.

Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Premijerka je i ovom prilikom ponovila da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i povjerljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti.

Premijerka se ujedno zahvalila sagovorniku na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumijevanju. Ocijenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, visoki predstavnik Šmit je istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o tome izvijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, visoki predstavnik Šmit saglasio se sa premijerkom da je stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važan, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo