9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

01.02.2023 / 19:26 Sport - Pariz 2024. godine

Latvija zaprijetila bojkotom OI zbog Rusije i Bjelorusije

Latvija zaprijetila bojkotom OI zbog Rusije i Bjelorusije
Foto: REUTERS
Latvija je danas zaprijetila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu 2024. godine ako ruskim sportistima bude dozvoljeno da učestvuju u takmičenju tokom rata u Ukrajini...

...i pozvala ostale zemlje da izvrše pritisak na međunarodna sportska tijela.

Olimpijski komitet Latvije je prvi nacionalni olimpijski komitet osim ukrajinskog koji je zaprijetio da će prije bojkotovati Igre nego da se takmiči protiv Rusije.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je nagovijestio da će dozvoliti ruskim i bjeloruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama kao neutralni sportisti. Nacionalni olimpijski komiteti se uglavnom nisu oglašavali niti podržali MOK, a pojedini evropski političari rekli su da Rusiju ne bi trebalo vratiti u takmičenje.

“Sve dok traje rat u Ukrajini, učešće ruskih i bjeloruskih sportista pod bilo kojom zastavom je neprihvatljivo”, naveo je u saopštenju predsjednik Olimpijskog komiteta Letonije Žoržs Tikmers.

On je u ponedjeljak rekao da Latvija neće poslati svoj tim u Pariz ako će se on takmičiti protiv Rusije ili Bjelorusije, a taj stav je danas ponovio rekavši da bi Latvija trebalo da bojkotuje i kvalifikacione turnire, koji su u nekim sportovima već počeli, ako učestvuju ruski ili bjeloruski takmičari.

Latvija je pozvala međunarodna sportska tijela i zemlje poput Velike Britanije, Francuske i Kanade da se izjasne protiv učešća Rusije i Bjelorusije i da zaustave te dvije zemlje da steknu „meku moć kroz sport“.

Tikmers je na Igrama u Moskvi 1980. godine osvojio srebrenu medalju u veslanju za Sovjetski Savez, takmičenje koje su brojne zemlje bojkotovale zbog invazije sovjetske vojske na Afganistan.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo