8°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

02.02.2023 / 11:58 Ekonomija - Sarajevo

Košarac i Konaković o Trgovskoj gori, ekonomskoj diplomatiji ...

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića, sa kojim je razgovarao o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Ministri Košarac i Konaković zajednički su ocijenili da u prethodnom mandatu Ministarstvo inostranih poslova BiH kroz diplomatsko-konzularnu mrežu nije bilo u funkciji zvaničnih politika nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH kada je u pitanju predmetna problematika.

Uzimajući u obzir jedinstven stav o neprihvatljivosti namjere Hrvatske da u neposrednoj blizini granice sa BiH gradi sporno odlagalište, kao i zaključke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH, sagovornici su izrazili opredjeljenje da rade na ovom pitanju, zajedno sa nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.

S tim u vezi, naglašeno je da će u narednom periodu u fokusu zajedničkih aktivnosti biti upozvavanje svih relevantnih međunarodnih institucija, te zvaničnih vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji, o jedinstvenom stavu iz BiH kada je u pitanju Trgovska gora.

''Dobra je i ohrabrujuća poruka da će dva ministarstva u saradnji sa entitetskim institucijama i imenovanim radnim tijelima na međunarodnom planu promovisati politike i interese BiH u slučaju Trgovska gora. Nećemo odustati, jer nam je primarni cilj zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine'', poručio je ministar Košarac.

Sagovornici su konstatovali da je od ključne važnosti da, na temelju dobrih bilateralnih odnosa, Hrvatska i Slovenija postignu dogovor i donesu rješenje o tome da Trgovska gora nije adekvatna lokacija za izgradnju odlagališta.

Ministri Košarac i Konaković razmijenili su mišljenja i o evropskim integracijama kao primarnom spoljnopolitičkom cilju BiH. Postignuta je saglasnost da dva ministarstva potpišu sporazum na osnovu kojeg će biti omogućeno da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima svog predstavnika u Misiji BiH u Briselu.

''Ovo pitanje nam je važno, jer Ministarstvo na čijem sam čelu ima značajnu ulogu i vidljivost u preuzimanju određenih evropskih direktiva i procesa koji se tiču članstva u EU, posebno imajuću u vidu kandidatski status za BiH'', naveo je ministar Košarac.

Sagovornici su se osvrnuli i na primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, s fokusom na postojeća otvorena pitanja u kontekstu zaštite domaće proizvodnje.

''Neophodno je da kroz analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u saradnji sa Delegacijom EU, razgovaramo i zajedno radimo na usvajanju određenih mjera koje bi značile dalji napredak na evropskom putu, ali i omogućile nam da zaštitimo domaću proizvodnju'', rekao je ministar Košarac.

Tema današnjeg sastanka bili su i strateški projekti u oblasti energetike i sprječavanje blokada u njihovoj realizaciji.

Na sastanku je razgovarano o daljem jačanju i unapređenju ekonomskih odnosa u regionu, pri čemu je zaključeno da je svaki institucionalni i regionalni oblik saradnje od koristi za privrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''Smatram da je 'Otvoreni Balkan' odlična šansa za domaće privrednike. Nažalost, članstvo BiH u ovoj regionalnoj inicijativi još je u domenu političkih predrasuda, ali sam uvjeren da ćemo određenim analizama utvrditi prednosti koje naša privreda može imati od ove inicijative i da nećemo zaostajati u regionalnim oblicima saradnje'', poručio je ministar Košarac.
Ministri Košarac i Konaković postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima ministarstava na afirmaciji i promociji vrijednosti i pozitivnih rezultata poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo