-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

02.02.2023 / 13:44 Regija - Sjednica o Kosovu

Haos u Skupštini Srbije: Tuča vlasti i opozicije

Haos u Skupštini Srbije: Tuča vlasti i opozicije
Foto: Vijesti.ba
Tokom sjednice Skupštine Srbije na kojoj Vučić obrazlaže francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, poslanici opozicije iz desnog bloka razvili su veliki transparent na kojem je pisalo "Ne kapitulaciji".

Osuđenik za silovanje Sima Spasić došao u Skupštinu Srbije da podrži Vučića

Sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj govori i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvuje Sima Spasić, osuđenik za silovanje, koji je u više navrata sumnjičen za ugrožavanje sigurnosti novinarima, ali i pojedinim političarima.

Da Spasić prisustvuje sjednici parlamenta, objavila je na svom Twitteru Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, piše Nova.rs.



On se u više navrata našao u centru pažnje javnosti, a u decembru prošle godine privođen je zbog napada na novinarske ekipe, koje su pratile suđenje klanu Veljka Belivuka.

Saslušavan je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti Slobodanu Samardžiću, predsjedniku Državotvornog pokreta, kome je uputio niz prijetnji i uvreda telefonskim putem.

Spasić je prijeteće poruke prošle godine uputio novinaru Južnih vijesti Aleksandru Stankovu. Stankov ih je dobio nakon nekoliko mjeseci uznemiravanja, a nakon teksta u Južnim vijestima o prostorijama koje je Spasić dobio na korištenje od grada.

Također, na ulici je prijetio čuvenoj srbijanskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić. Kako je ona ispričala za Nova.rs, rekao joj je da će joj ubiti dijete.

Inače, policija je Simu Spasića 2009. godine u Nišu uhapsila nakon što ga je bivša supruga prijavila za silovanje. On je zbog toga odležao četiri i po godine u zatvoru.

U jednom trenutku došlo je do tuče između poslanika vlasti i opozicije ispred stola predsjednika Aleksandra Vučića kada su se najprije verbalno, a onda i fizički obračunali poslanici vlasti i opozicije.



Teške riječi eskalirale su gotovo u haos kada su poslanici opozicije krenuli da reklamiraju povredu poslovnika i krenuli sa njima do stola predsjedavajućeg.

Nakon obraćanja opozicionih poslanika, Vučić je praktično izgubio živce i krenuo da viče na opozicine poslanike.

"Možete da zamislite kako je uljudno ponašanje ovo navijanje sa poslovnikom. Vi ste Kosovo dali,a mi ga branimo. Lažovi jedni. Pošto ste već predali Kosovo i Metohiju, ja ću da objasnim kako ćemo da izliječimo Kosovo i Metohiju. Narod treba da vidi ovo vaše huligansko ponašanje.... Više puta ste počinili najveću izjavu i pri tome ostajete", rekao je Vučić.

Uzavrela atmosfera dovela je do toga da su praktično svi poslanici u sali na nogama, na šta je šef SNS tražio od naprednjaka da sjednu na svoju mjesta.

"Pustite ih neka rade šta hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do nonpejpera. Kažu mora to da se pokaže, a to je neoficijelni diplomatski papir... Nisam fasciniran nešto, šta biste da me bijete? Da se vi pitate prodali biste Kosovo odavno, poručio je Vučić i rekao poslaniku Jovanoviću da je huligan.

“Dozvolite mi da vas obavijestim, gospodine predsjedniče, da vi niste Srbija. Ovdje je pitanje šta je posljedica potpisivanja ovog sporazuma”, rekao je Boško Obradović.

Obradović se obratio i predstavnicima Srba sa KiM, koji se nalaze na terasi skupštinske sale:  

“Vi ćete biti ostavljeni nezavisnom Kosovu, da ćete vi biti dijaspora, da će vaša bezbjednost biti još više oglašena. Znam da ste se pobunili protiv ovoga, protiv predsjednika, povlačenja barikada. Da li je to tačno? Pitanje je šta ne smije da bude rješenje za KiM? Ne smije izdaja, kršenje Ustava, ne smije da KiM bude dijaspora… Postoji alternativna politika. Vučić nije Srbija, postoje i drugi političari i druga politika prema KiM”, rekao je Obradović



(Vijesti.ba)

Izdvajamo