25°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 23°C
Bihać 16°C

02.02.2023 / 19:59 Rat u Ukrajini - Povjerljivo

Procurile procjene Pentagona o ratu u Ukrajini

Procurile procjene Pentagona o ratu u Ukrajini
Foto: Ilustracija
Ukrajinske snage vjerojatno neće moći osloboditi Krim od ruskih trupa u bliskoj budućnosti, rekla su četiri visoka dužnosnika američkog ministarstva obrane zastupnicima Odbora za oružane snage u povjerljivom brifingu. 

Procjena će sigurno frustrirati ukrajinske dužnosnike, koji povrat poluotoka smatraju jednim od svojih glavnih ciljeva, piše Politico.

Nejasno je što je navelo američke dužnosnike na tu ocjenu, ali to je jasan pokazatelj da Pentagon ne vjeruje da Ukrajina ima ili će uskoro imati sposobnost istjerati ruske postrojbe s poluotoka koji je Moskva zauzela prije gotovo deset godina, piše Politico.

Većina sudionika brifinga smatra da pobjeda Ukrajine u ofenzivi za oslobađanje nezakonito anektiranog teritorija nije sigurna. Sva četvorica sagovornika zamolila su za anonimnost kako bi otkrili detalje s tajnog brifinga. Među sudionicima brifinga bili su Laura Cooper, zamjenica pomoćnika ministra obrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, te general Douglas Sims, direktora operacija u Združenom stožeru oružanih snaga.

"Nećemo komentirati povjerljive brifinge niti ćemo nagađati o potencijalnim budućim operacijama. Što se tiče sposobnosti Ukrajine da se bori i oslobodi svoj suvereni teritorij, izvanredna izvedba u odbijanju ruske agresije i stalna prilagodljivost na bojnom polju govore sami za sebe", rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

"Bit će teško izbaciti Rusiju s Krima"

Procjena sudionika brifinga odražava ono na što je general Mark Milley, šef Združenog stožera, aludirao posljednjih sedmica.

"Još uvijek tvrdim da će ove godine biti vrlo teško vojno izbaciti ruske snage iz cijele Ukrajine, dakle svakog centimetra teritorija. To ne znači da se to ne može dogoditi. Ne znači da se to neće dogoditi, ali bit će jako teško", rekao je Milley 20. januara u Njemačkoj.

Ruske snage okupirale su Krim 2014. godine. Poluotok je danas prepun protuzračne obrane i na njemu su razmješteni deseci tisuća vojnika. Mnoge od tih pješačkih snaga ukopane su u utvrđene položaje koji se protežu stotinama kilometara prema ukrajinskim trupama duž rijeke Dnjepar.

Pitanje ponovnog preuzimanja Krima sporno je već mjesecima, budući da američki i europski dužnosnici inzistiraju na tome da je poluotok dio Ukrajine, ali su uglavnom suzdržani prema potpunom opremanju Kijeva za prodor u to područje.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo