°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

02.02.2023 / 21:59 Politika - Predsjednik RS

Dodik: Spreman sam da se RS primakne statusu nezavisne države

Dodik: Spreman sam da se RS primakne statusu nezavisne države
Foto: SRNA
Republika Srpska nikada neće dati saglasnost BiH da prizna samoproglašeno Kosovo, zato nas Zapad doživljava kao jeres, rekao je u intervjuu za Russia Today Balkan predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je poručio da "ne može izaći na dobro ako se srpskim liderima prijeti sankcijama, sve pod plaštom evropskih standarda, i to nije dobro ni za BiH".

- Nisam spreman da ratujem, ali sam spreman da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države - rekao je Dodik.

Dodik vjeruje da će nakon kosovskog pitanja sve jači biti pritisci da se ukine Republika Srpska.

Predsjednik Republike Srpske kaže da Zapad pokušava da Srpsku etiketira kao model koji je nužno problem, dok se istovremeno plaši da će ZSO opstati i djelovati nezavisno poput Republike Srpske.

- Postavljam pitanje zašto to potencirate? Јe l' vam smeta? Bojite li se nečega? Bojite se da ćete to dobiti. Pa dobićete. Ako ste pristali na ZSO, to je to. Eto, ne zove se Republika Srpska već ZSO, koja ima ingerenciju u oblasti zdravstva, urbanističkog regulacionog planiranja, imaju ingerencije u pitanjima policije. Sve to mi već imamo. Ona danas živi, za strance kao eksces, za muslimane kao nepodnošljiva činjenica, za nas kao veoma stvarna činjenica koja govori da je ona održiva - rekao je Dodik.

Dugoročne stabilnosti nema ako se narodi ne organizuju u nacionalne državne zajednice, kaže Dodik i dodaje da nacionalni interes Srbije mora da bude Republika Srpska.

Da je jednonacionalna država garant opstanka srpskog naroda pokazuje, kaže Dodik, nedavno usvojena Deklaracija u skupštini Kantona Sarajevo, kojom se osuđuje podizanje tri prsta.

- To pokazuje da sve što se identifikuje sa srpskim nacionalnim okvirom i bićem u Sarajevu ne može da bude prihvaćeno i to se odbacuje. Oni prihvataju samo Srbe koji se deklarativno izjašnjavaju kao Srbi, a provode politiku tog integralnog bošnjaštva koji zagovara SDA u pokušaju da eliminišu srpsko nacionalno postojanje na tom prostoru - poručio je Dodik.

Dok se nada srpskom nacionalnom jedinstvu u okviru jedne države, Republika Srpska, kaže Dodik, neće čekati već krenuti ka nezavisnosti.

Već pretežak teret neodrživosti BiH dodatno, ističe, opterećuju stranci koji su od BiH napravili protektorat.

Srpskim političkim liderima prijete sankcijama, nameću zakone i nelegitimne visoke predstavnike, sve pod izgovorom evropskih standarda.

- To ne može da izađe na dobro za one koji žele BiH. Јa je ne želim i ja to jasno govorim. Nisam spreman da ratujem, ali sam spreman da ako ja ne uspijem da se Srpska primakne statusu nezavisne države, da iza sebe ostavim generaciju političara koji će se boriti za tako nešto - naglasio je Dodik.

Dodik vjeruje da će nakon kosovskog pitanja, zapadni centri otvoriti pitanje Republike Srpske.

Sve jači će, kaže, biti pritisci da se ukine Srpska, po ustaljenoj zapadnjačkoj praksi nepoštovanja međunarodnih ugovora, ucjenama i nametanjem.

(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo