22°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C

03.02.2023 / 19:02 BiH - Predsjedavajući skupštine MRV

Muftija Grabus: Hrizistom uputio uvrede muslimanima

Muftija Grabus: Hrizistom uputio uvrede muslimanima
Foto: Agencije

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je on obavijestio članove Skupštine Vijeća da s 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća - potvrdio je prof. dr. Nedžad Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV).

Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.

- Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio miropolit g. Hrizostom nisu izravno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitropolita g. Hrizostoma stav mitropolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost - izjavio je sarajevski muftija za Agenciju Fena.

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati sa g. Hrizostomom.

Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana, naglasio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo