22°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C

04.02.2023 / 15:04 Rat u Ukrajini - Bivši predsjednik Rusije

Medvedev: Cijela će Ukrajina gorjeti

Medvedev: Cijela će Ukrajina gorjeti
Foto: Arhiv
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će isporuka naprednijeg američkog oružja Ukrajini samo izazvati dodatne udare Rusije, a mogla bi i aktivirati rusku nuklearnu doktrinu.

"Gorjet će cijela Ukrajina koja ostaje pod vlašću Kijeva", kazao je Medvedev u pisanom intervjuu s novinarkom Nadanom Fridrikhson.

Fridrikhson je upitala Medvedeva, koji je kao zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti postao jedan od najistaknutijih "jastrebova" nakon ruske invazije na Ukrajinu, bi li uporaba oružja većeg dometa mogla natjerati Rusiju na pregovore s Kijevom.

"Rezultat će biti upravo suprotan", odgovorio je Medvedev u intervjuu koji je Fridrikhson objavila na svom Telegram kanalu.

"Samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu, mogu to tvrditi", dodao je.
Pentagon je u petak priopćio da je nova raketa dvostruko većeg dometa od dosadašnjih u paketu američke vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,175 milijardi dolara.

Upitan što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina iskoristi oružje koje je obećao Washington za napad na Krim, koji je Rusija zauzela 2014., ili za udare duboko u Rusiji, Medvedev je kazao da je Putin jasno adresirao to pitanje.
"Ne postavljamo si nikakva ograničenja i, ovisno o prirodi prijetnji, spremni smo koristiti sve vrste oružja. U skladu s našim doktrinarnim dokumentima, uključujući Osnove nuklearnog odvraćanja", rekao je.

"Uvjeravam vas da će odgovor biti brz, čvrst i uvjerljiv", dodao je.

Ruska nuklearna doktrina dopušta nuklearni udar nakon "agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugroženo samo postojanje države"

(Vijesti.ba)

Izdvajamo