11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

04.02.2023 / 22:09 Rat u Ukrajini - Leopard 2

Potvrdio premijer: Portugal šalje tenkove Ukrajini

Potvrdio premijer: Portugal šalje tenkove Ukrajini
Foto: Agencije

Premijer Portugala Antonio Kosta (Costa) rekao je ove subote da će Portugal prebaciti tenkove Leopard 2 ukrajinskim oružanim snagama, a također je dodao da je sada u toku logistička operacija s Njemačkom za vraćanje nekih tenkova.

Kosta je također naglasio da slanje tenkova u Ukrajinu ne bi ugrozilo nacionalni vojni potencijal u smislu opreme.

Nabavka rezervnih dijelova

- Sada radimo na pripremama. Znam tačno koliko će tenkova biti poslano u Ukrajinu, ali to će biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme - rekao je šef izvršne vlasti.

Prema riječima premijera, Portugal sada radi s Njemačkom kako bi omogućio logističku operaciju za nabavku rezervnih dijelova kako bi se završila restauracija nekih borbenih vozila koja nisu bila u upotrebi.

- Operacija ima za cilj da Ukrajini obezbijedi nekoliko tenkova, a da Portugal ne izgubi svoj vojni potencijal. Očigledno, Portugal ima i obaveze unutar NATO-a, koje ne možemo a da ne ispunimo u smislu posjedovanja opreme za intervencije ako je potrebno - upozorio je on.

Leopard 2
Antonio Kosta je napomenuo da je pokret koji se dešava u Evropi ima za cilj da sva ova vozila budu isporučena do kraja marta.

Prethodno su portugalski mediji objavili da se Portugal sprema da pošalje četiri tenka njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo