6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

05.02.2023 / 11:33 Rat u Ukrajini - Jevgenij Prigožin

Šef Wagnera: Nije istina da Ukrajinci bježe iz Bahmuta

Šef Wagnera: Nije istina da Ukrajinci bježe iz Bahmuta
Foto: Twitter
Komandant Wagnera, ruske plaćenićke skupine, izjavio je danas da se vode žestoke borbe u sjevernim dijelovima ukrajinskoga grada Bahmuta, koji je sedmicama u fokusu ruskih snaga.

Jevgenij Prigožin, osnivač i komandant skupine Wagner, rekao je da se vojnici bore za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište protiv ukrajinskih snaga koje se ne povlače.

Osvajanje Bahmuta

Ruske snage sedmicama su pokušavale opkoliti i osvojiti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donbasu, i čini se da napreduju sporo i uz visoku cijenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) proteklih dana ponavljao je da je situacija oko grada teška.

- Niko neće prepustiti Bahmut. Borit ćemo se za njega dokle god možemo. Bahmut smatramo svojom tvrđavom - rekao je u petak.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da je Rusija postigla "mali napredak" u pokušaju opsade Bahmuta.

Najvažniji napredak

Ako ruske snage uspiju zauzeti grad, koji je desetkovan višemjesečnim granatiranjem, bit će to najvažniji strateški napredak od prošlog ljeta, kada je početna ofanziva na istoku Ukrajine zaustavljena nizom zapanjujućih ukrajinskih protuofanziva u drugoj polovici 2022.

Prigožin je rekao da nisu tačni izvještaji ruskih medija da ukrajinske snage napuštaju Bahmut te da se one očito "bore do kraja".

- U sjevernim četvrtima vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište - dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo