11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

05.02.2023 / 14:30 Regija - Refika - Lela Tuzović.

Ne čelo Medžlisa Islamske zajednice u Crnoj Gori prvi put izabrana žena

Ne čelo Medžlisa Islamske zajednice u Crnoj Gori prvi put izabrana žena
Foto: Facebook
Islamska zajednica u Crnoj Gori dobila je nedavno prvu ženu predsjednicu Medžlisa. Na konstitutivnoj sjednici Medžlisa Islamske zajednice Podgorica za predsjednicu je izabrana Refika - Lela Tuzović.

Vijest o imenovanju Tuzović, izazvala je brojne pozitivne reakcije, kako u Crnoj Gori, tako i u regiji. Novim Ustavom Islamske zajednice u Crnoj Gori osigurano je pravo aktivnog učešća i predsjedavanja pripadnicama ženskog pola u institucijama Islamske zajednice.

Tako će na čelu Medžlisa Islamske zajednice u glavnom gradu Crne Gore u narednom periodu biti žena.

U razgovoru za Anadoliju, Tuzović ne krije zadovoljstvo što je izabrana na ovu funkciju. Tuzović je supruga, majka troje djece i nana petoro unučadi. Kaže da će joj imenovanje na ovu funkciju predstavljati još jedan uspjeh u životu.

“Za Islamsku zajednicu ovo je veliki i važan trenutak. Na ovaj način Islamska zajednica šalje poruku da gleda na sve vjernike podjednako i daje im jednake šanse. Ja sam u Islamskoj zajednici zaposlena 23 godine. Posljednje četiri godine sam bila član Medžlisa Islamske zajednice u Podgorici i član Sabora IZCG-a“, kaže Tuzović.

Reakcije vjernika na imenovanje prve žene na čelu Medžlisa su više nego pozitivne.

“Ovo je za mene izuzetno priznanje i mogu reći da sam presrećna. Zaista sam bila iznenađena kada su na glasanju mene izabrali za predsjednicu Medžlisa u Podgorici. To je moj lični uspjeh, ali i otvaranje mogućnosti da i druge žene svoje ambicije, znanje, ciljeve i sposobnosti iskažu i pokažu“, kaže Tuzović.

Za kraj, poručuje da je islam vjera ravnopravnosti, što potvrđuje i njen slučaj.

“Ja sam primjer da u islamu nema razlike između muškarca i žene, već su svima nama otvorena vrata za rad i prosperitet naše vjere“, zaključuje Tuzović.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo