10°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

05.02.2023 / 17:45 Regija - Specijalni izaslanik EU

Lajčak u ponedeljak u Prištini i Beogradu

Lajčak u ponedeljak u Prištini i Beogradu
Foto: Agencije

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak boraviće 6. februara u Prištini i Beogradu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Izvori su potvrdili da će on istog dana posetiti oba grada.

Još nema potvrde sa kim će Lajčak razgovarati.

Lajčak je 25. januara posetio samo Prištinu gde je imao radnu večeru sa kosovskim premijerom Albinom (Aljbin) Kurtijem i prištinskim glavnim pregovaračem, Besnikom Bislimijem (Bisljimi).

Kosovska strana je pod pritiskom međunarodne zajednice, jer se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Prištinske vlasti su do sada odbijale da to urade.

Premijer Kosova Albin Kurti je 2. februara prvi put pomenuo mogućnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, uz uslove.

Ti uslovi, između ostalog se odnose na to da Zajednica opština sa srpskom većinom "mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo", da Zajednica ne može da bude monoetnička, odnosno da mora da promeni ime, te da ne može da ima nikakva izvršna ovlašćenja, već da služi isključivo saradnji između opština, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Evropska strana se do sada nije oglasila oko Kurtijevih uslova. Zvaničnici EU su u više navrata ponovili da Kosovo ima međunarodnu obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da se očekuje da Priština ispoštuje svoje obaveze.

Dogovor o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom je postignut u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Formiranje Zajednice je najpre dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je Ustavni sud Kosova konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava Kosova uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo