8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.02.2023 / 14:13 Regija - MVP Hrvatske

Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji

Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji
Foto: Agencije

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedjeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i oni u 48 sati moraju napustiti zemlju, potvrdilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

Po odbacivanju optužnice, osmero Hrvata mora u roku od 48 sati napustiti Zambiju.

- U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć, kaže se u priopćenju MVEP-a.

Ministar vanjskih poslova najavio je o tome izjavu u 14 sati.

Zasad nije poznato što će biti s djecom koju su četiri para posvojila, ali su im oduzeta nakon podizanja optužnice i smještena pod skrb. Ni njima ni hrvatskim diplomatima pristup djeci nije bio dopušten.

Ministarstvo u današnjem priopćenju naglašava da je uhićenim hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

- S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije, šefom delegacije EU u Lusaki i predstavnicima EU i međunarodne zajednice, kaže se.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo