10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

06.02.2023 / 14:33 Rat u Ukrajini - MVP Rusije

Rusija: Nema posebnog dijaloga sa SAD-om o Ukrajini

Rusija: Nema posebnog dijaloga sa SAD-om o Ukrajini
Foto: Agencije

Moskva i Vašington trenutno ne vode nikakav poseban dijalog o Ukrajini, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

"Trenutno nemamo nikakav dijalog sa Amerikancima o temi specijalne vojne operacije u Ukrajini", kazao je Rjabkov u Moskvi.

Dodao je da je komunikacija o ovom pitanju ograničena na nivo ministarstava inostranih poslova i ambasada.

"Povremeni telefonski pozivi na drugim nivoima se dešavaju, ali se sastanci ili posebni formati za ovu vrstu konsultacija ne održavaju", dodao je Rjabkov.

Kada je riječ o novom Ugovoru o smanjenju strateškog naoružanja (START), Rjabkov je rekao da je razgovarao sa američkom ambasadoricom u Rusiji Lynne Tracy, ali nije otkrio detalje njihovih razgovora.

Potpisan 2010. i produžen 2021. na još pet godina, Novi pakt START ima za cilj kontrolu i smanjenje strateških nuklearnih snaga koje koriste Rusija i Sjedinjene Države.

Rjabkov je rekao da se Amerikanci "prilično labavo odnose prema svojim obavezama prema sporazumu".

"Vašington prebacuje krivicu, optužujući nas da zanemarujemo svoje obaveze prema Novom START-u. Ali, mi ostajemo posvećeni tome. U potpunosti se pridržavamo centralnih odredbi o brojčanim ograničenjima za vozila i bojeve glave. Uvijek smo to činili i činićemo to i dalje", rekao je Rjabkov.

On je takošer rekao kako još nije određen datum za sastanak Bilateralne konsultativne komisije koja se bavi poštivanjem i implementacijom Novog START-a.

"Teško je zamisliti da američko vojno osoblje pregleda ruske vojne objekte kada je Vašington umiješan u rat u Ukrajini", rekao je Rjabkov.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo