9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

06.02.2023 / 16:54 Regija - Olujno nevrijeme

Potonula dva vojna broda u Crnoj Gori

Potonula dva vojna broda u Crnoj Gori
Foto: Agencije

Rashodovani desantni brod minopolagač DBM-241 "Krk" prevrnuo se oko 10 časova jutros na bok i potonuo na vezu u Crnoj Gori. Tom prilikom teško je oštećen i takođe rashodovani vojni tanker za vodu PV-17 "Alga".

Olujna bura sinoć je prouzrokovala novu veću štetu i na najvrednijem brodu Mornarice Vojske Crne Gore – jedrenjaku "Jadran".

Olujna bura koja već dva dana duva u Boki, jutros je nanijela novu veliku štetu Mornarici Vojske Crne Gore. Naime, rashodovani desantni brod minopolagač DBM-241 “Krk” prevrnuo se oko 10 časova jutros na bok i potonuo na vezu na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na sjeverozapadnoj obali polustrova Luštica u Boki Kotorskoj.

Tom prilikom teško je oštećen i takođe rashodovani vojni tanker za vodu PV-17 “Alga” čiji je trup takođe naplavljen, pa je i ovaj brod pramčanim dijelom nalegao na morsko dno u plićaku gdje je bio vezan.

DBM-241 je već petnaestak godina van operativne upotrebe u Mornarici VCG, a bio je jedno od njenih najmlađih plovila jer je sagrađen 1988. godine u Splitu.

Pretpostavlja se da su jaki valovi i olujna bura tokom noći “tukli” brod koji je pritom udarao u stari vojni tanker za vodu PV-17 koji mu je bio vezan između DBM-a i obale. Dotrajali i korozijom izjedeni limovi na oplati broda su najvjerovatnije popustili pod udarcima, pa je DBM primio vodu, prevrnuo se i potonuo uz obalu.

Oštećenja je pretrpio i PV-17 koji je pramčanim dijelom takođe nalegao na morsko dno. Na licu mjesta su ekipe Mornarice VCG, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koje pokušavaju da jakim pumpama, izbace more iz trupa PV-17 i makar tom brodu vrate djelimičnu plovnost kako bi ga uklonili sa te lokacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo